Logga in

Sveriges största uppfinnarpris till vattensnål dusch

Publicerad
3 okt 2014, 22:13

Årets vinnare av Sveriges största uppfinnarpris, Skapa Utvecklingsstipendium, är innovatören Mehrdad Mahdjoubi från Skåne län. Han har utvecklat en återcirkulerande dusch, som återanvänder och renar duschvatten fortlöpande.

Mehrdad Mahdjoubi fick ta emot årets Skapa-stipendium på 500 000 kronor från prisutdelaren Håkan Lans under Innovationsgalan, som arrangerades av Stiftelsen Skapa på Nalen i Stockholm i går.

– Årets pristagare visar på stor innovationsanda. I en stor del av världen är vattentillgången och vattenkvaliteten ett problem. Mehrdad Mahdjoubi har utvecklat ett system för återanvändning av duschvatten som radikalt minskar vattenåtgången och energianvändningen., säger Mats Olsson, ordförande för stiftelsen Skapa, i ett pressmeddelande.

Prismotiveringen löd:

”I en stor del av världen är vattentillgången och vattenkvaliteten ett problem. Mehrdad Mahdjoubi har utvecklat ett system för återanvändning av duschvatten som radikalt minskar vattenåtgången och energianvändningen. Vid återanvändningen får man renare vatten än normalt tappvarmvatten eftersom vattnet passerar ett speciellt filter. Systemet bedöms ha en stor marknadspotential för användning i främst offentliga anläggningar i Sverige samt i länder med vattenbrist”.

– Ett bra klimat för uppfinnare är viktigt för Sveriges framtid och Skapa Utvecklingsstipendium delas ut för att stödja uppfinnare så att de kan utveckla sina uppfinningar till produkter och tjänster på marknaden, säger Mats Olsson.

Andrapristagare blev Mattias Karls och Sara Frykstrand från Uppsala län. De fick 50 000 kronor för sitt nya material, som är en superabsorbent. Materialet har en väldigt stor yta inom en liten volym och absorberar därmed fukt mycket bra.

Stiftelsen Ska delade också ut ett innovationspris till personer födda 1984–1995, ”Skapa Framtidens Innovatör”.

Första pris, ett stipendium på 75 000 kronor, delades ut till Jens Kellerup, Simon Zhongxia He samt Dzana Damjanovic från Västra Götalands län för deras höghastighetsradiolänk för trådlös dataöverföring som ersätter alla sorters fiberkablar vid evenemang och mediaproduktion.

Andra priset, ett stipendium på 50 000 kronor, gick till Johan Mattsson från Skåne län för hans membran för skadereparationer vid fuktskador. Membranet är en miljövänlig funktionell duk, som stoppar och tar hand om de ämnen som gör inomhusluften ohälsosam efter en fuktskada.

Skapa är en stiftelse som bildades till minne av Alfred Nobel 1985 och delade ut sitt första pris 1986. Bakom stiftelsen står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner AB, Vinnova, Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond och SEB.