Logga in

LK:s tester av plaströr klara

Publicerad
31 okt 2018, 08:27

Så gick rörtillverkaren vidare efter skandalrapporten.

På årets Nordbygg släppte Uponor en rapport som visade att konkurrenten LK Systems PEX-rör läckte för höga halter kemikalier.Michael Söderberg. Foto: Jan Fredriksson

– Vi har tillverkat rör i 20 år, alltid haft godkända tester och typgodkännanden. Vi har en uttalad ambition att våra rör ska hålla marknadens högsta kvalitet, säger Michael Söderberg, vd på LK Systems.

Läs mer: Dricksvattenrör läcker kemikalier

Enligt Michael Söderberg gjorde LK Pex egna tester efter Nordbygg. Resultaten från den undersökning som Uponor låtit göra inte stämde med LK:s erfarenheter. Hur de kunde uppstå kan inte Michael Söderberg förklara exakt.

– Vi kände att vår uppgift var att initiera egna prov och titta på det igen. Våra nya resultat är i linje med dem vi haft tidigare, säger han.

Det finns spår av organiska kolföreningar i alla typer av plaströr. Kravet är att en total mängd organiskt kol, TOC, ska ligga under 0,5 mg/l.

– Vi har fått verifierat av oberoende ackrediterade testinstitut att vi uppfyller det kravet, säger Michael Söderberg.

Däremot visade de tidiga testerna att värdena för smak och lukt låg precis över kravgränserna.

– Vi gjorde en undersökning som konstaterade en viss skillnad mellan väldigt långa rörlängder i produktionen jämfört med normala kommersiella längder, det vill säga det vi säljer, förklarar Michael Söderberg.

Läs mer: Nu går rörleverantören vidare

LK Pex har nu förbättrat och optimerat efterbehandlingen i produktionen. Det ska säkerställa att rören håller hygienkrav, menar Michael Söderberg.

Han uppger också att test som gjorts efter förbättringen visar att rören klarar både kraven på TOC samt smak och lukt med god marginal.

Nu bygger företaget även upp ett eget organiskt laboratorium i fabriken i Ulricehamn.

– Vi vill inte bli ifrågasatta på kvalitet. Vi ska alltid hålla högsta kvalitet och förbättra oss. Labbet ska kontinuerligt kunna verifiera och säkerställa produkterna alltid håller högsta hygienkvalitet, säger Michael Söderberg.

Frågorna från LK Systems kunder har varierat vitt och brett, enligt Michael Söderberg.

– Vi har fått frågor från kunder och kunnat svara på dem. Vi har varit öppna och transparenta med hur vi har hanterat frågan och vad vi gjort. Jag upplever att de är nöjda med hur vi har agerat.

Undersökningen som Uponor lät göra gjordes av ett ackrediterat laboratorium i Tyskland enligt gällande standarder för typgodkännande. Förutom analysen av TOC valde Uponor att leta efter en specifik typ av diol: 2,5-dimetyl-3-hexyn-2,5-diol.

Det ämnet är en specifik restprodukt från IR-metoden som LK Systems använder för förnätning av polyeten, PE, till PEX. Dioler är vattenlösliga och sköljs normalt bort vid användning.