Logga in

Fettavskiljare hindrar stopp i avlopp

Publicerad
9 sep 2014, 10:02

I Göteborg orsakar fett i avloppen dubbelt så många stopp som i Stockholm. Krav på fettavskiljare i huvudstaden tros ha minskat stoppen drastiskt, skriver DN.

Varje år inträffar drygt 50 stopp i avloppssystemen på grund av fett i Göteborg. Nyligen orsakade en fettpropp i Göteborgs avloppsledningar till att det sprutade ut orenat vatten i Vallgraven, en kanal mitt i staden.

– Stoppen beror på fett som hälls ut i avlopp av såväl restaurangägare som privatpersoner. Men jag kan inte svara på hur stor del som kommer från restauranger, det är väldigt svårt att följa upp, säger Fredrik Torstensson, enhetschef på avdelningen Ledningsnät avlopp på Kretslopp och vatten i Göteborg, till DN.

I Stockholm infördes krav 1996 på att fastighetsägare med storkök skulle installera fettavskiljare och antalet fettstopp sjönk från 1.500 per år till 23–30 per år, skriver DN.

Enligt Fredrik Torstensson har Göteborg haft motsvarande krav sedan 1992 utan att se någon markant minskning. Han menar att stoppen också beror på ledningarnas ålder.

Rekommendationen är att inte hälla ut matfett i avloppet utan att slänga det i soporna så att fettet förbränns. I exempelvis Knivsta kommun kan invånarna samla in matolja och lämna in för återvinning.