Fettavskiljare hindrar stopp i avlopp

Publicerad 9 sep 2014, 10:02

I Göteborg orsakar fett i avloppen dubbelt så många stopp som i Stockholm. Krav på fettavskiljare i huvudstaden tros ha minskat stoppen drastiskt, skriver DN.

Varje år inträffar drygt 50 stopp i avloppssystemen på grund av fett i Göteborg. Nyligen orsakade en fettpropp i Göteborgs avloppsledningar till att det sprutade ut orenat vatten i Vallgraven, en kanal mitt i staden.

– Stoppen beror på fett som hälls ut i avlopp av såväl restaurangägare som privatpersoner. Men jag kan inte svara på hur stor del som kommer från restauranger, det är väldigt svårt att följa upp, säger Fredrik Torstensson, enhetschef på avdelningen Ledningsnät avlopp på Kretslopp och vatten i Göteborg, till DN.

I Stockholm infördes krav 1996 på att fastighetsägare med storkök skulle installera fettavskiljare och antalet fettstopp sjönk från 1.500 per år till 23–30 per år, skriver DN.

Enligt Fredrik Torstensson har Göteborg haft motsvarande krav sedan 1992 utan att se någon markant minskning. Han menar att stoppen också beror på ledningarnas ålder.

Rekommendationen är att inte hälla ut matfett i avloppet utan att slänga det i soporna så att fettet förbränns. I exempelvis Knivsta kommun kan invånarna samla in matolja och lämna in för återvinning.

Rekommenderade artiklar

Separering redan i wc-stolen

Många har försökt – men ingen har tidigare lyckats. Nu ska Laufen göra det enkelt att installera storskalig urinseparering.

Ny teknik fördubblar kapaciteten

Därför är rent vatten viktigt för prestanda

Han gör rent vatten och el av skit

Den amerikanska mekanik- och civilingenjören Peter Janicki har tillverkat en maskin som förvandlar avföring och annat avfall till rent vatten och energi. – Målet är att min innovation, the Omniprocessor, ska göra skillnad för världens fattiga, sa Peter Janicki, när han talade i dag på världsvattendagen på Grand Hotel i Stockholm. 

Varnar för ”miljöbomb” med nya avloppsregler

De vann internationellt vattenpris

Avloppsprojekt får miljonbidrag

Över 50 miljoner till projekt om energisnålt byggande

Duschinnovatör blev Årets Innovationstalang

I går delade Vinnova ut priser i tävlingen Innovationstalangerna 2015 som består av fem olika kategorier. I kategorin Årets Innovationstalang blev den flerfaldigt belönade Mehrdad Mahdjoubi återigen en vinnare för sitt duschsystem med rening och återanvändning av vatten.

Ozon ska rena vatten från antibiotika

Akademiska sjukhuset i Uppsala kan bli det första sjukhuset i Sverige som använder ozon för att rena avloppsvatten från antibiotika och multiresistenta bakterier. – Inom modern sjukvård är miljöansvar en viktig del och här kan Akademiska sjukhuset gå i bräschen, säger Björn Olsen, professor och infektionsläkare på Akademiska sjukhuset, i ett pressmeddelande.