Logga in

Han förvandlar avfall till dricksvatten

Publicerad
20 mar 2015, 16:39

Den amerikanska mekanik- och civilingenjören Peter Janicki har tillverkat en maskin som förvandlar avföring och annat avfall till rent vatten och energi.

– Målet är att min innovation, the Omniprocessor, ska göra skillnad för världens fattiga, sa Peter Janicki, när han talade i dag på världsvattendagen på Grand Hotel i Stockholm. 

Nästan tio procent av världens befolkning saknar tillgång till rent vatten. För att hitta lösningar på detta gigantiska problem har makarna Bill och Melinda Gates tagit kontakt med framgångsrika ingenjörer, däribland Peter Janicki, vd på Janicki Bioenergy i Seattle, USA.

– Jag började med att resa runt i Afrika och Asien för att se hur vattenreningen fungerar i dag. Ganska snart insåg jag att den inte fungerar alls, inte ens de fina reningsverk som byggts med biståndspengar fungerade. Allt avfall dumpades i floder och i havet, berättade Peter Janicki och visade bilder på mängder med skräp och skit, säger Peter Janicki på seminariet, som arrangerades av Stockholm international water institute.

OP lanserades för ungefär ett år sen. På Youtube har miljontals människor sett Bill Gates dricka vatten från OP. Och snart kommer senegaleser och indier att få pröva innovationen som ska testas på plats i Västafrika och Indien.

I Senegals huvudstad Dakar, med 2,4 miljoner invånare, ska OP ta hand om allt avfall och producera el till 350 000 hushåll och ge dricksvatten till 500 000 människor.

Systemet ska vara självfinansierande efter några år då entreprenören som driver OP kan ta betalt för el och vatten.

VVS-Forum har tidigare skrivit om toaletter som omvandlar avfall till elektricitet. Men med OP kan produktionen av el och dricksvatten ske i mycket större skala. På VVS-Forums fråga om inte även OP riskerar att bli stillastående när de västerländska ingenjörerna åkt hem svarade Peter Janicki:

– Nej, vi utbildar afrikanska och asiatiska ingenjörer så att de kan sköta OP på plats. Och egentligen är maskinen inte svårare än att en bilmekaniker kan klara av att sköta den.

Här dricker Bill Gates vatten gjort av skit.