Logga in

Nytt sanktionssystem vid arbetsmiljöbrott

Publicerad
26 mar 2014, 10:29

Arbetsmiljöverket har nu beslutat om hur systemet med sanktionsavgifter vid arbetsmiljöbrott ska se ut. Sanktionsavgiftens storlek beror på vilken risknivå överträdelsen och hur stort företaget är. Vid arbetsmiljöbrott där ingen skadas eller dör kan Arbetsmiljöverket utfärda avgiften i stället för att ärendet behandlas av rättsväsendet.

Bakgrunden till det nya systemet är ett riksdagsbeslut om effektivare påföljder för den arbetsgivare som bryter mot arbetsmiljölagen.

I dag leder många anmälningar inte till straff. Dessutom tar utredningar lång tid och mycket resurser i anspråk då Arbetsmiljöverket, polis och åklagare är inblandade. Det nya sanktionssystemet ska bli mer effektivt, men också enklare och mindre resurskrävande än dagens.

Nu har Arbetsmiljöverket beslutat om hur systemet ska utformas mer i detalj. Beslutet har föregåtts av en remissrunda och ett antal möten med arbetsmarknadens parter.

– Det önskvärda är givetvis att arbetsgivarna bedriver ett bra förebyggande arbetsmiljöarbete ute på sina arbetsplatser i enlighet med vad reglerna kräver, så att människor inte skadas eller blir sjuka på sina jobb. Då behöver vi aldrig ta ut några sanktionsavgifter, säger Bernt Nilsson, tf generaldirektör på Arbetsmiljöverket, i ett pressmeddelande.

Storleken på sanktionsavgiften beror på vilken risknivå överträdelsen har. En överträdelse med en risk för fara för livet kostar mer än en överträdelse i en lägre risknivå. Avgiftens storlek beror också på hur stort företaget är. Minimiavgift för överträdelser i risknivå fyra är exempelvis 100.000 kronor för de minsta företagen och en miljon kronor för de största. Företagets storlek beräknas utifrån antalet sysselsatta.

Det nya systemet innebär att Arbetsmiljöverket kan utfärda sanktionsavgift för en arbetsgivare som bryter mot reglerna, i stället för att frågan går till polis, åklagare och domstol.

– Sanktionssystemet syftar till att öka motivationen för att arbeta förebyggande med arbetsmiljöfrågorna. Om någon skadas eller dör i arbetet är det fortfarande domstolsprocess och straff som gäller, förtydligar Bernt Nilsson.

Det nya systemet träder i kraft den 1 juli i år. Undantag finns på byggområdet där två bestämmelser om fallskydd träder i kraft först den 1 januari 2015.