Logga in

LAS gäller inte för ny lärlingsreform

Publicerad
5 nov 2013, 12:09

Från och med den 1 juli 2014 träder den nya reformen för gymnasial lärlingsanställning i kraft. Efter avslutad lärlingsutbildning kan lärlingen komma överens med arbetsgivaren om fortsatt anställning, annars upphör den. LAS gäller inte för den här typen av anställning utan en ny lagstiftning måste därför skapas.

Detta meddelade Jan Björklund vid en pressträff den 5 november då den nya gymnasiala lärlingsreformen presenterades.

– I Sverige är det sen 1938 års Saltsjöbadsavtal skolan som i huvudsak ansvarar för yrkesutbildning. Men vår modell har svagheter och skapar högre ungdomsarbetslöshet. Vi vill därför närma oss det europeiska systemet för lärlingsanställning, som Tyskland, Danmark och Nederländerna, sa han.

Jan Björklund säger att det finns två fördelar med den här typen av lärlingsanställning.

– Det ena är att man får en viss lön under utbildningstiden, vilket kan ha en viss dragningskraft, och har man en anställning är det lättare att få fortsatt jobb. Det visar erfarenheterna från Europa. Men det måste skapas kollektivavtal för detta. Vissa branscher har detta redan som till exempel byggbranschen, handeln samt hotell och restaurang.

Jan Björklund menar att forskningen entydigt visar att avsaknaden av ett lärlingssystem i Sverige är en av orsakerna till den högre ungdomsarbetslösheten hos oss.

– Poängen är att anställningen hängs upp på lärlingsskapet. Upphör statusen som lärlingselev, upphör också anställningen. LAS som gäller för andra anställningsformer gäller således inte här utan det behövs en särskild lagstiftning.

Jan Björklund menar dock att det här är en reform som kommer att ta tid.

– Det förutsätter engagemang från många branscher. I början kommer troligtvis antalet lärlingsanställningar att bli begränsat men på sikt kommer det den här typen av anställningsform säkert att öka.