Logga in

Allmännyttan kan pressa byggkostnader

Publicerad
7 maj 2015, 15:41

Om fler allmännyttiga bostadsföretag upphandlade nyckelfärdiga typhus, som till exempel Sabos så kallade kombohus, skulle anbudskonkurrensen kunna förbättras och byggkostnaderna sänkas. På sikt skulle detta även kunna öppna upp möjligheter för fler utländska byggföretag att komma in på den svenska marknaden. Det framgår av en ny rapport från Konkurrensverket.

De allmännyttiga bostadsföretagen, som ägs av kommunerna, står för cirka 20 procent av antalet nybyggda lägenheter i flerfamiljshus. Samtidigt råder det brist på bostäder i nästan hälften av landets kommuner.

Konkurrensverket har kartlagt de allmännyttiga företagens upphandlingar i rapporten ”Allmännyttans upphandling av bostadsbyggande”. Ett antal förslag som kan leda till bättre konkurrens lämnas också.

– Med en ökad samordning mellan olika allmännyttiga bostadsföretag, och med upphandling av fler nyckelfärdiga typhus kan konkurrensen stärkas och byggkostnaderna sänkas. Förbättrad anbudskonkurrens och sänkta byggkostnader är centralt för att det kommunala byggandet ska kunna ökas, säger Konkurrensverkets ställföreträdande generaldirektör Kristina Geiger i ett pressmeddelande.

Bristen på byggbar mark, en plan- och byggprocess med långa handläggningstider samt höga byggkostnader. Det är de tre största hindren för ett ökat byggande hos de allmännyttiga bostadsföretagen, framgår av rapporten.

– Som markägare, och genom det kommunala planmonopolet, har kommunerna en viktig roll att spela för att kunna öka byggandet, säger Kristina Geiger.

I rapporten konstateras att det är tre svenska byggföretag som dominerar bostadsbyggandet i landet. Många upphandlare pekar på att det är svårt att få in anbud från små och medelstora företag.