Logga in

Kollektivavtal får inte krävas vid offentlig upphandling

Publicerad
26 jun 2015, 13:46

Det är inte tillåtet för upphandlande myndigheter att kräva att leverantörer ska vara bundna av kollektivavtal under kontraktstiden vid offentlig upphandling av byggentreprenader i Sverige. Det menar Konkurrensverket i en ny rapport.

Sedan den 1 juli 2014 har Konkurrensverket organiserat det samlade statliga upphandlingsstödet. Frågan om det är möjligt att ställa krav på kollektivavtal är omdiskuterad i Sverige. För att ge upphandlande myndigheter stöd i denna fråga initierade Konkurrensverket 2014 ett projekt som nu resulterat i rapporten ”Arbets- och anställningsvillkor i nivå med svenska kollektivavtal vid offentlig upphandling”.

Rapporten identifierar bland annat vilka rättsliga möjligheter som finns att beakta arbets- och anställningsvillkor i nivå med svenska kollektivavtal vid offentlig upphandling.

– Frågan om och hur upphandlande myndigheter kan genomföra upphandlingar med krav och villkor i nivå med svenska kollektivavtal är i dagsläget förenad med både juridiska oklarheter och praktiska svårigheter, vilka rapporten belyser. Vi ser ett fortsatt behov av stöd i dessa frågor till upphandlande myndigheter, även vad gäller uppföljning och utvärdering av erfarenheterna inom detta område, säger Dan Sjöblom, Konkurrensverkets generaldirektör.

Konkurrensverket menar att det inte är tillåtet för upphandlande myndigheter att kräva att leverantörer ska vara bundna av kollektivavtal under kontraktstiden. Ett sådant krav står i strid mot proportionalitetsprincipen och det är även problematiskt med hänsyn till föreningsfriheten, skriver myndigheten i rapporten.

Det är också osäkert om upphandlande myndigheter kan genomföra upphandlingar med krav och villkor i nivå med svenska kollektivavtal på grund av juridiska oklarheter och praktiska svårigheter, menar Konkurrensverket.