Logga in

Bostadsföretag satsar på långtidsarbetslösa

Publicerad
29 jun 2015, 18:14

ALMEDALEN. Örebrobostäder och Stångåstaden i Linköping är två av SABO:s medlemsföretag som satsar på praktik, anställning och sommarjobb för långtidsarbetslösa i sina bostadsområden. I detta projekt har Örebrobostäder samarbetat med Skanska. Att få de som bor i deras stadsdelar att må bättre och att hitta duktiga människor som inte är riktigt inne i systemet var två av de aspekter som Ulf Rohlén, vd för Örebrobostäder och Fredrik Törnqvist, vd för Stångastaden, lyfte fram. 

Stångåstaden började med att ställa krav i sina skötselupphandlingar att människor som bodde i deras stadsdelar skulle få arbete på dessa kontrakt.

– Men vi stannade inte där, sa Fredrik Törnqvist. Vi ställde också  krav på sommarjobb vilket har lett till att 50 ungdomar nu har fått det den här sommaren. Men vi vill också satsa på byggnation som Örebrobostäder. Det finns många typer av vinster med ett sådant här åtagande.

Örebrobostäder har samarbetat med Skanska när det gäller renovering av ett miljonprogramsområde i Vivalla.

– Vid upphandlingen la vi in sociala krav som en viktig del och den upphandlingen vann Skanska. Det har nu efter två år fungerat väldigt bra, sa Ulf Rohlén.

– 40 långtidsarbetslösa personer har fått praktik på Vivallaområdet och ett tjugotal har gått vidare antingen till jobb eller utbildning, sa Pierre Olofsson, vd på Skanska Sverige. Vi har också med arbetsförmedlingen i det här jobbet. De kommer ut till oss i våra bodar och matchar kompetensprofiler så varje individ kommer på rätt plats.

– De som anställs är inte bara byggnadsarbetare utan även andra hantverktyrken, hela kittet, bekräftade Ulf Rohlén. 

Läs mer om seminariet i nr 8/2015 med utgivning den 29 augusti.