Logga in

Aktionsgruppen kräver mer ”action”

Publicerad
26 feb 2015, 14:05

Aktionsgruppen Små Avlopp vill ha fart på utbytestakten av bristfälliga och olagliga enskilda avloppsanläggningar. En rapport från Havs- och vattenmyndigheten (Hav) , som aktionsgruppens representant Hampe Mobärg menar skulle kunna få fart på utbytestakten av anläggningarna, har blivit liggande i snart ett år på Miljö- och energidepartementet. ”Beredning pågår”, svarar departementet.

Aktionsgruppen menar att den remissrunda som avslutades våren 2014 visade att alla instanserna i stort sett var eniga. Därför menar gruppen att Havs rapport kan ligga till grund för en proposition.

– Det här är ingen hård politisk nöt att knäcka och det är en genomarbetad fråga, säger Hampe Mobärg, vd för Maskinentreprenörerna och en av tre aktörer i Aktionsgruppen Små Avlopp.

Högst upp på aktionsgruppens agenda står en kartläggning av alla landets små avloppsanläggningar.

– Man måste tvinga kommunerna att göra en inventering av avloppen, säger Hampe Mobärg som nu hoppas på en riksdagsproposition under april eller maj.

Läs mer om aktionsgruppens krav och VVS-Forums nedslag hos tre olika VA-aktörer i fokusområdet ”Små avlopp” som publiceras i nästa nummer av VVS-Forum (nr 2/2015) som kommer ut 27 februari eller teckna en prenumeration här.