Logga in

Så satte dagisreglerna stopp för montören

Publicerad
10 jun 2020, 06:00

Den korttidspermitterade isoleringsmontören ville inget hellre än att börja jobba igen. Men förskolan krävde att få veta när och hur mycket montören skulle arbeta – två veckor i förväg.

Företaget LGC Isolering i Malmö, som arbetar med teknisk isolering, har 42 anställda. Alla anställda är korttidspermitterade på 60 procent.

Ola Månsson, Installatörsföretagen: ”Viktigt vi gör allt för att samhället ska komma igång så snabbt som möjligt”

Anders Jönsson, platschef på LGC Isolering i Malmö

Anders Jönsson, platschef på LGC Isolering i Malmö, säger att han behöver kunna kalla in personer med kort varsel när det dyker upp jobb.

Men ibland krockar reglerna och här kan man tala om frontalkrock mellan statligt stöd och förskolans regler.

En av de permitterade isoleringsmontörerna har sitt barn på en förskola i Trelleborg, som kräver två veckors förvarning om permitteringen ändras.

– Det här gör att montören inte kommer loss ur permitteringen. Han tvingas tacka nej till att jobba, eftersom han inte vill att hans barn ska mista förskoleplatsen, säger Anders Jönsson.

Isoleringsmontören skulle ha jobbat på en av företagets andra filialer, men har nu tre veckors frånvaro på grund av förskolans regler.

Analytikern om coronakrisen: ”Då kommer nedgången”

Anders Jönsson är fly förbannad och liknar situationen vid moment 22.

– Kommer han inte till jobbet är det arbetsvägran och han kan bli av med tjänsten. Arbetar han som han ska så kanske han blir av med dagisplatsen.

– Vi kämpar med näbbar och klor för att få tag på jobb. Det kan inte vara meningen att skattepengar slösas bort på permitteringsbidrag, när det finns jobb, menar Anders Jönsson, som tillägger att företaget tillsammans med Byggnads uppdaterar schemat varje torsdag för att lösa jobbfrågan för kommande vecka.

Henrik Junzell, Installatörsföretagen

– Jag har inte hört talas om det här tidigare, men det förekommer säkert. När företag och Byggnads försöker rädda jobb förutsätter det ju att samhället gör allt för att hjälpa till, säger Henrik Junzell, chef för arbetsmarknad på Installatörsföretagen.

Enligt Skolverket är det upp till varje kommun att bedöma om ett barn har rätt till förskola i det enskilda fallet.

Men myndigheten betonar att ”huvudmannen bör väga in det faktum att korttidspermitterade personer ska stå till sin arbetsgivares förfogande och att behovet av barnomsorg kan komma att förändras med kort varsel”.

I flera kommuner är förskolorna stängda för barn till korttidspermitterade.

Andra kommuner har tidsbegränsat barnens vistelse på förskolan om föräldrarna är korttidspermitterade

Bravida: ”Vi är bara i början av coronakrisen”

Barn till arbetssökande, permitterade och föräldralediga i Trelleborg har rätt till plats i förskola 15 timmar/vecka, enligt kommunens hemsida.

– När det gäller schemaförändringar så ska de vid mer permanenta förändringar inkomma 14 dagar innan. Om vi skulle behöva ändra någon personals schema så behöver vi ha två veckor på oss på grund av arbetslagar. Men vid enstaka schemaändringar är det inte så och vi är flexibla, säger Ulrica Falck, utbildningschef Förskola, Bildningsförvaltningen i Trelleborgs kommun.

 

Fakta/Korttidspermittering

  • Det var den 16 mars som regeringen beslutade om korttidspermittering, även kallat korttidsarbete. Det är inte samma sak som vanlig permittering.
  • Företag som drabbas av en oförutsedd kris, som coronasmittan, ska kunna behålla sin personal med statligt stöd och växla upp snabbt igen när läget vänder.
  • Vid en korttidspermittering får montörer 92,5 procent av lönen.