Logga in

”Bättre satsa på billigare bergvärmepump och djupare borrhål än tvärtom”

Publicerad
5 mar 2024, 06:58
| Uppdaterad
7 mar 2024

När vi tog ett snack med VVS-företagaren Daniel Böhlin nämnde han att för små borrhål besvärar kunderna just nu. ”I de två värsta fallen här kommer de att åka på att kompletteringsborra.”

Snabba frågor till Daniel Böhlin
”Det är ganska många bergvärmepumpar som bråkar nu”

Läs också:
Bubbelplasta värmepumpen inför vintern – en bra idé?

Varför bråkar bergvärmepumparna i Ullånger där du har ditt företag? Du nämnde att borrhålen är för små…

– Ja precis, men egentligen är det den långvariga kylan och hårda vindar som är problemet. Här har det varit runt minus 20 grader i nästan en månad och finns det inte tillräckligt med borrhål går man över maxkapaciteten på pumpen. 

Vad händer då?

– Den kan inte leverera tillräckligt med värme till huset helt enkelt. Om borrhålen frusit är det bara att invänta våren innan man kan få upp värmen igen.

Finns det något du kan göra för kunderna som fryser?

– Nu har det handlat om sommarstugor och det man kan göra är att ta bort så mycket belastning på pumpen som det bara går genom att sänka inomhustemperaturen, låta bli att använda varmvatten och använda andra tillgängliga energikällor om det finns, som att elda.

”Pumpen kan inte trolla fram energi.”

daniel Böhlin

Hur kan man förebygga problemet?

– Genom att borra rejält från början och inte ta den billigaste offerten. I de två värsta fallen här kommer de att åka på att kompletteringsborra. Man kan borra djupare men det är vanligare att jag gör ett extra borrhål, vilket kostar runt 100 000 kronor. Det blir avsevärt mycket dyrare än att borra tillräckligt från början. Det är bättre att satsa på en billigare bergvärmepump och djupare borrhål än tvärtom. Pumpen kan inte trolla fram energi.

Tekniska experten:
”Snåla på borrhålet är det dummaste du kan göra”

Vad mer ska man tänka på?

– Nu när det börjar bli plusgrader gäller det att inte gasa på för mycket utan hålla igen lite på temperaturen så att borrhålen kan få slappna av lite.