Logga in

”I dag känns det som att värmepumpen är till för installatörer, inte brukarna”

Publicerad
8 feb 2024, 06:05

En halv miljon värmepumpar ska tillverkas varje år i det svenska företaget Airas fabrik i Polen och säljas till kunderna genom ”all inclusive”-koncept. ”Våra värmepumpar är mer användarvänliga”, menar Airas vd Martin Lewerth.

Det finns flera miljarder kronor att tjäna på den gröna omställningen, där värmepumpar utgör en betydande del för bostadssektorn på kontinenten, som ska göra sig av med gasbrännare och oljepannor.

”Vi vill ta exemplet från Sverige och turboladda det för Europa”, säger Harald Mix.
Svensk storsatsning på nya värmepumpar – ska tillverkas i Polen

Värmepumpsexperten Robin Toneby varnar för kris i branschen
”Illavarslande med sprängfyllda värmepumpslager”

Det vet en riskkapitalist som Harald Mix, miljardären bakom batteritillverkaren Northvolt och stålbolaget H2 Green Steel. Han har därför via bolaget Vargas startat värmepumpsföretaget Aira, där han nu sitter som styrelseordförande.

Vd Martin Lewerth som saknar erfarenhet av värmepumpsbranschen, men med bakgrund i bland annat Kinnevik och Viaplay, ska nu erövra Europa med en miljardsatsning på tillverkning av luft/vattenvärmepumpar.

På vilket sätt är era värmepumpar innovativa?

– Våra värmepumpar är mer användarvänliga. Idag känns det som att värmepumpen är till för installatörer, inte brukarna. Vi har lagt ner väldigt mycket tid och kraft på den digitala komponenten i värmepumparna, med bland annat gränssnitt, uppkoppling och optimering, säger Martin Lewerth.

Målet är att utveckla själva produkten, värmepumpen, att effektivisera installationen och vara nytänkande i konsumentledet med en attraktiv finansiering för slutkunderna.

– Vi tar ett helhetsansvar för kunden som inte behöver bekymra sig, vi tar hand om allt. Värmepumpen, inklusive installation, ska vara överkomlig för i princip vem som helst genom en låg månadsavgift.

Värmepumparna ska tillverkas på Volvos gamla bussfabrik i Wroclaw i Polen, och den polska staten bidrar med 15 miljoner euro för etableringen. 

– Vi siktar på att tillverka 500 000 värmepumpar per år och kommer stegvis bygga ut kapaciteten i fabriken. Vi kommer använda Lean-tillverkning och kör igång produktionen nu under första halvåret 2024.

I väntan på att Airas produktion av värmepumpar ska komma igång köra man med tyska Vaillant. Foto: Aira

Fram till dess köper Aira in värmepumpar från tyska värmepumpstillverkaren Vaillant. Airas främsta konkurrenter, eller ”kollegor”, som Martin Lewerth hellre uttrycker det, är motsvarande uppstickare i Europa, som tyska Enpal och brittiska energibolaget Octopus Energy.

De svenska värmepumpstillverkarna Nibe och Thermia betraktar inte Martin Lewerth som konkurrenter, utan mer som ”produktbolag som inte är orienterade mot slutkunderna”.

Varför gör ni då den här satsningen på över två miljarder kronor?

–Det handlar om att hitta innovativa tekniker och affärsmodeller som kan göra stor skillnad i klimatutmaningen. De tre stora sektorerna är energigenerering, transportsektorn och uppvärmningen av bostäder, säger Martin Lewerth, vd för Aira.

Aira fokuserar på luft/vattenvärmepumpar eftersom de flesta europeiska hushåll har radiatorer, som idag värms upp med gas eller olja. Det är inga större problem att konvertera en gasbrännare eller oljepanna till en luft/vattenvärmepump som ansluts till radiatorsystemen, enligt Martin Lewerth.

– Värmepumpsmarknaden är gigantisk. Det är otroligt få hushåll i Europa som har värmepump. I Storbritannien ligger andelen på en procent. Uppenbarligen krävs något nytt för att folk ska köpa värmepumpar. Vi erbjuder ”all inclusive” med bra produkter, snabb installation och enkel finansiering. Vi tar hand om kunden hela vägen och erbjuder en komfortgaranti. Även på årets kallaste dag ska det vara varmt i hemmet, säger han.

Försäljningen av värmepumpar ökar. Förändrade bidrag för energieffektivisering sedan i juli driver på konsumenternas intresse.

Försäljningen av värmepumpar ökar
Här är de mest sålda värmepumparna just nu

Det handlar om att få tyskarna, fransmännen och övriga européer att gå från smutsig och ineffektiv användning av olja och gas till att installera smarta värmepumpar. 

– Folk kommer att spara pengar, utsläppen kommer att minska radikalt och det får energiomställningen i samhället att accelerera. Det mest kostnadseffektiva och klimatvänliga som hushållen i Europa kan göra idag är att installera värmepumpar, anser Martin Lewerth.

Inom tio år siktar Aira på att ha sålt värmepumpar till fem miljoner hushåll. Och då har hushållen i Europa en värmepump på samma naturliga sätt som att alla har ett kylskåp, tror Martin Lewerth.

FAKTA/AIRA

  • Grundare: Harald Mix investeringsbolag Vargas, som också är inblandat i bland annat batteritillverkaren Northvolt och stålbolaget H2 Green Steel.
  • Huvudkontor: Stockholm, Sverige.
  • Antal anställda: 600, varav drygt 200 installatörer.
  • Verksamhet: Tillverkning, försäljning och installation av luft/vattenvärmepumpar.
  • Marknader: Italien, England och Tyskland (som totalt täcker in ungefär 40 procent av Europas befolkning).
  • Investering: Drygt två miljarder kronor.