Logga in

Svensk storsatsning på nya värmepumpar – ska tillverkas i Polen

Publicerad
22 jun 2023, 09:49

De fanns med bakom batteritillverkaren Northvolt och stålbolaget H2 Green Steel. Nu storsatsar riskkapitalbolaget Vargas på värmepumpar i Europa. ”Vi vill ta exemplet från Sverige och turboladda det för Europa”, säger en av ägarna, Harald Mix.

Riskkapitalisterna bakom Vargas, ägarna Harald Mix och Carl-Erik Lagercrantz, blir storspelare i Europa när det gäller värmepumpar till hushållen.

Efterfrågan ökar på värmepumpar i Europa, säger Martin Forsén, värmepumpexpert på Nibe.
”Potentialen är gigantisk”

När har investeringen betalat sig i söder och när i norr?
Se vilken värmepump som lönar sig bäst

Värmepumpar på den europeiska kontinenten har blivit en hyperaktuell fråga, eftersom hushållen i de flesta länder använder gas till uppvärmning, något som är en stor källa till koldioxidutsläpp.

EU vill att värmepumparnas andel ska öka från dagens knappt 20 procent till 40 procent år 2030 och 50–70 procent år 2050, motsvarande 50 miljoner värmepumpar. Storbritannien beräknar att installera 600 000 värmepumpar om året.

I höst ska Vargas dotterföretag Aira lansera värmepumpar i Italien, Tyskland och Storbritannien. Vargas är också storägare i Polarium, som gör litiumjonbatterier till energilagring och reservkraft för bland annat mobilnätens basstationer.

– Det här är en enkel lösning för att lösa ett stort klimatproblem. Vi vill ta exemplet från Sverige och turboladda det för Europa, sa Harald Mix under en presskonferens nyligen.

Till att börja med kommer man att sälja värmepumpar med andra varumärken, med Italien som första testmarknad, men från och med 2024 är planen att tillverka egna värmepumpar. Tillverkningen ska ske i Volvos gamla bussfabrik i Wroclaw i Polen.

Nystartade Drem utlovar installerad värmepump inom två månader till privatkunder
Uppstickaren: ”Vi vill förenkla värmepumpköpet”

Värmepumparna kan tillverkas i ”fossilfritt stål” från H2 Green Stel, och använda batteri och energilagringsteknik från Northvolt och Polarium. Harald Mix äger också riskkapitalföretaget Altor som är ägare i Sveriges största solcellsföretag, Svea Solar.