Logga in

”Värre med ett skydd runt värmepumpen än utan”

Publicerad
8 jan 2024, 06:00
| Uppdaterad
9 jan 2024

Sedan vintern kommit har många delat med sig av erfarenheter med is under värmepumpens utedel. Experten Roland Jonsson ger sin syn på de fiffiga förslagen sociala medier nu fylls av. 

Text

Is som bildas under värmepumpens utedel är ett vanligt förekommande fenomen. Frågan många ägare av pumpar ställer i Facebookgrupper är hur man ska göra för att hantera isen och andra kommer med olika förslag. 

Lars Sparrmans metod:
Så får han bort isen under värmepumpen

Här ger VVS-konsulten och energiexperten Roland Jonsson sin syn på de vanligaste förslagen folk kommer med:

1. Fånga upp vattnet med tråg

Det vanligaste tillvägagångssättet bland folk är att fånga upp vattnet med förslagsvis tråg, baljor eller skottkärror innan vattnet fryser. Därefter töms hinkarna när de är fulla av is. Men Roland Jonsson ser inte det som hållbara alternativ.

– Man kan tycka att det är bra att man hittar på någonting och fångar upp vattnet innan det fryser. Men har du fått is på marken från första början har det gått för långt. Att bara ta bort isen är inte lösningen på problemet. 

– Det är samma sak som om man har huvudvärk under en längre tid. Har du huvudvärk kan du ta en Ipren, men det kanske är så att du ska utreda vad som orsakar huvudvärken.

I stället för att fånga upp vattnet och tömma exempelvis en hink regelbundet ser Roland Jonsson hellre att man installerar ett fungerande kondensavlopp som leder bort vattnet smidigare.

Rolands tips:
”Snösläden hade inte behövts om det funnits ett riktigt avlopp”

2. Bygga skydd runt värmepumpen

En låda med galler av trä som byggs runt värmepumpen som ett skydd är vanligt att folk använder sig av. Något som kan göra det värre än om skyddet inte hade suttit uppe enligt Roland Jonsson, eftersom en pump suger in väldigt mycket luft.

– Min pump suger in cirka 5 000 kubikmeter luft per timme. Värmepumpar är gjorda för att kunna sitta ute och tåla bland annat regn, och ett skydd hämmar luftflödet. Du kan få is inne i skåpet, vilket gör att temperaturen ner och värmepumpen går sämre. Ett litet tak över pumpen går däremot bra.

Läs också:
”Man ska inte ha en låda som skydd runt värmepumpen”

3. Salta under värmepumpen

Att få bort isen med hjälp av salt är inte heller optimalt enligt Roland Jonsson, samtidigt som det medför risker för fasaden.

– Då kan saltet tränga in i huset, vilket påverkar betongen.