Logga in

”Snösläden hade inte behövts om det funnits ett riktigt avlopp”

Publicerad
8 jan 2024, 06:02
| Uppdaterad
5 jan 2024

Kreativa metoder att få bort isen under värmepumpen menar VVS-konsulten Roland Jonsson bara är quickfix-lösningar. Här berättar han vad man bör göra i stället.

Text

På grund av kylan i vinter har många ägare av värmepumpar problem med is under pumpens utedel. Om isen kommer in i värmepumpen finns risken att den slits ut och tar skada, eftersom isen har en isolerande effekt och pumpen får inte igenom den luftmängd som behövs för att kunna jobba i lägre temperaturer.

Roland bedömer de olika metoderna för att ta bort isen:
”Värre med ett skydd runt värmepumpen än utan”

Läs också:
”Man ska inte ha en låda som skydd runt värmepumpen”

Många ägare delar nu med sig av sina tips på att få bort isen på sociala medier. Vanligast är att fånga upp vattnet med förslagsvis en hink eller skottkärra. VVS-konsulten och energiexperten Roland Jonsson ser dock dessa som ”quickfix-lösningar” som inte håller i längden.

– Man kan tycka att det är bra att man hittar på någonting och fångar upp vattnet innan det fryser. Men har du fått is på marken från första början har det gått för långt. Att bara ta bort isen är inte lösningen på problemet. 

Lars Sparrmans metod:
Så får han bort isen under värmepumpen

Lars Sparrmans lösning fick stor uppmärksamhet på Facebook, och responsen var positiv. Bild: Privat

Värmepumpsägaren Lars Sparrman hanterade isen med hjälp av en snösläde, som han sköt in under utedelen. Lösningen fick stor spridning på Facebook, med bra respons i kommentarerna.

För att lösa det på ett mer hållbart sätt råder Roland Jonsson i stället att installera ett kondensavlopp, som leder bort vattnet till ett lämpligt ställe. 

– Snösläden skulle man inte behövt om man hade ett riktigt avlopp.

Själv har Roland Jonsson kopplat in sitt kondensavlopp med husets avlopp. Men det finns svårigheter med att installera ett sådant avlopp. 

– Man ska ju in och hitta ett avloppsrör, ibland måste man kanske gräva fram ett. Det blir rätt mycket jobb omkring, som kan göra det dyrare än själva värmepumpen i vissa fall. 

Annars är det många som drar ett rör till en stenkista marken. Dock gäller det att vara uppmärksam på att kistan klarar att själva en stor mängd vatten.

Även Roland själv får problem med isen trots sitt avlopp. I detta fall hade avloppet täckts igen av höstlöv. Bild: Privat

Läs också:
Trasig isolering på värmepump: ”Dåligt montage, ska vara kanal”

Större värmepumpar brukar mäta temperaturdifferensen och avfrostar systemet vid låga temperaturer. En vanlig miss är att värmepumpars avfrostningssystem är tidsinställd i stället för behovsstyrd. Om pumpen är behovsstyrd mäter den själv när det är dags att avfrosta systemet.

– Har man avfrostningen tidsinställd är risken att pumpens insida fryser ihop innan den kan avfrosta sig själv utefter specifika tider. Då kan det bli så mycket is att systemet inte räcker till och det byggs på ännu mer is. Tillslut blir det en stor iskub.