Logga in

”Det är inte bara en tävling”

Publicerad
28 feb 2022, 13:11
| Uppdaterad
1 mar 2022

Ventilation blir från i år en egen gren i Yrkes-SM. Tävlingsledaren Magnus Karlqvist berättar om vilka kunskaper som kommer att sättas på prov.

Text

Därför valde han ventilationsinriktningen
”Ventilationssystem är som ett pussel”

På marginalen
Ventilationarnas skarpa lyft: ”Man måste tro på det man gör”

Varför ska ventilationsmontering bli en egen gren i Yrkes-SM?

–  Nu finns det en utbildning för ventilationsmontörer. Det har det inte funnits förut. Vi som bransch vill lyfta yrket, skapa intresse och visa att det finns. Det är ett av Sveriges bristyrken och branschen är i stort behov av ventilationsmontörer. Möjligheterna att få en anställning efter utbildning är stora. Vi inriktar oss främst mot gymnasiet och unga vuxna som har möjlighet att utbilda sig. Det är ett framtidsyrke med goda karriärmöjligheter. Det är inte bara en tävling utan besökarna har även möjlighet att prova på yrket, träffa yrkesverksamma och kunna ställa frågor på plats. Vår förhoppning är att det ska uppmärksammas så mycket som möjligt.

Vad kommer juryn att titta på i sin bedömning?

– Det är hela kedjan från ritning, till beställning, montering och slutligen en egenkontroll. Vi kommer även att ha med en riskbedömning innan man börjar arbeta. Där ser man över vad det är man ska göra, vilka hjälpmedel man kan tänkas behöva och vilka risker kring arbetsmiljön, som kan uppstå under arbetets gång.

VVS-läraren hyllades med staty
Han är lika stor som Zlatan

Hur många är med och tävlar?

– Vi har tre platser i år. Nu är det första året som vi kör det här men märker vi att trycket är högre får vi utöka platserna i framtiden. Alla skolor som har utbildningar för ventilationsmontörer har fått nominera sina elever med motiveringar till varför just de eleverna ska få vara med och tävla. Vi är inte klara med vilka de tävlande blir än men det meddelas så snart det arbetet är klart.