Logga in

”Vi skulle behöva fler företagsledare i politiken”

Publicerad
23 feb 2023, 09:15

Sandbäckens växte med 50 procent förra året, till 2,5 miljarder i omsättning. Men det är bara början säger nye koncernchefen Christoffer Järkeborn. Han planerar för en aggressiv tillväxt inom VS, el, ventilation samt styr och regler.

Hur är det som ny koncernchef för Sandbäckens?

– Det är vansinnigt roligt. Jag har nyss börjat och bestämde att jag skulle besöka samtliga våra bolag som finns på 50 orter runt om i landet för att träffa chefer, medarbetare och kunder. Jag har fått en bra bild inför den resa bolaget ska göra. Vi ska ta det gamla VS-bolaget och växa inom el och ventilation för att bli multidisciplinära.

Mer texter av chefredaktören:
Historien om cc60 – 20 mm som skakar om

En annan ung man som bossar
Han leder köpjakten på VVS-firmorna

Hur stora ska ni bli?

– Förra året växte vi med 50 procent och närmade oss  en omsättning på 2,5 miljarder. Jag har lagt en strategi om att vi ska växa till fem miljarder i omsättning, förvärva eller starta 50 nya bolag och ha 500 miljoner kronor i vinst. Det ska vi ha nått inom fem år, fast det får gärna gå fortare. Då är vi en av de största installationskoncernerna.

Det är många aktörer som vill förvärva bolag. Varför ska man sälja till Sandbäckens?

– Vi är tidigt i cykeln så om man kommer in nu kommer man att få vara med på en häftig resa. Vi är nästa stora succé. Vi söker entreprenörsdrivna vinnarskallar där bolagen också passar in i vår kultur. De kommer att få stor frihet inom vår koncern men samtidigt bli integrerade och få stöd med inköp, ekonomi,  och HR.

”De som jobbat med mig säger att det är kul och många vill jobba med mig igen.”

Vad ska annars utmärka Sandbäckens?

– Vi ska bli det installationsbolag som ligger längst fram i klimatfrågan, det utrymmet finns och det kommer också att krävas av oss. Kunderna börjar ställa högre krav på det området. Samtidigt vill vi vara en del av ett större sammanhang, i centrum för samhällets gröna omställning.

Hur är du som ledare?

– Jag vaknar varje morgon med en massa energi. Jag är bra på att skapa rätt kultur och att få ihop team, att formulera vart vi ska. De som jobbat med mig säger att det är kul och många vill jobba med mig igen.

Chefredaktör Fredrik Karlsson mötte Christoffer Järkeborn och pratade om allt från omsättning till bugg. Foto: Peter Knutson

Hur är det att fatta tuffa beslut?

– Det är jättejobbigt men jag väjer inte för det. Jag ställer höga krav och har en nolltolerans mot att chefer med stort ansvar och hög lön inte levererar, då blir jag arg. Jag jämför med min mamma och syster som sliter i vården för låga löner.

Vad har du för ledarförebilder?

– Fredrik Reinfeldt som jag jobbade med är fantastisk. Han kunde måla en bild för hela Sverige och bygga team. Läste nyligen om Pepsis förra vd Indra Nooyi som gjorde ett stort förändringsarbete och ökade lönsamheten samtidigt som hon minskade mängden socker och införde mer hälsosamma produkter. Vi ledare måste klara se vart samhället är på väg.

När du lämnade Stockholm för Lidköping sa du att du skulle få fler lediga kvällar …

– Det blev inga lediga kvällar. Jag reser mer än någonsin och samtidigt blev jag invald i kommunfullmäktige i Lidköping. Men det är kul och givande. Vi skulle behöva fler företagsledare i politiken, som får se hur äldrevården och skolan fungerar.

Ibland delar Fredrik Karlsson ut en tårta
”Här görs inga servettkalkyler längre”

Vad gör du om tio år?

– Jag älskar att vara ledare och kommer nog att jobba med ledarskap de närmaste 50 åren. Jag lär fortsätta att leda, utveckla verksamheter, driva bolag och engagera mig i politiken.

Christoffer Järkeborn

Ålder: 38.
Familj: Man och två bonusbarn.
Bor: Villa i Lidköping.
Utbildning: Juristexamen från Stockholms Universitet.
Karriär i korthet: Stabschef på justitiedepartementet i sex år, Skanska i tio år som distriktschef inom byggverksamheten och regionchef för bostadsutvecklingen.
Vad är det första du gör på morgonen?
– Läser nyheterna i mobilen, går sedan en promenad med hunden.
Ditt senaste hemmafix?
– Vi bygger ett sommarhus vid Vänern så det är mycket fix.
Vad läser du just nu?
– Varvar mellan Alex Schulmans Malma station och en bok om AI.
Dold talang?
– Jag kan bugga.
Hur sportar du helst?
– Crossfit tre–fem gånger i veckan, löpning vid mina resor och friluftsliv med familjen.