Logga in

”Vi vill underlätta att ta in bemanningsföretag”

Publicerad
16 feb 2023, 19:15
| Uppdaterad
17 feb 2023

16 februari utväxlades avtalskrav mellan Installatörsföretagen och Byggnads. Vilken är den viktigaste frågan i avtalsrörelsen, Niklas Beskow, förhandlare på Installatörsföretagen?

Från 2022
Så mycket höjs montörernas löner

Från 2019
VVS-utbildning ger topplöner

Byggnads kräver en löneökning på 4,4 procent och en särskild låglönesatsning och arbetsgivarna inom industrins motbud är 2  procent. Hur ska ni enas kring det?

– Vi kommer att följa det märke som parterna inom industrin sätter och jag är övertygad om vi kommer att kunna komma överens på ett bra sätt gällande våra yrkanden, säger Niklas Beskow.

Vilket är Installatörsföretagens viktigaste krav?

– Ett framåtsyftande och flexibelt avtal som gör det attraktivt att arbeta i branschen och fortsätta driva företag. Till exempel genom att underlätta för företagen att ta in bemanningsföretag och underentreprenörer eftersom det kan vara svårt att lösa bemanningen på egen hand. Det krävs tydliga spelregler för det.

Motparten, Byggnadsarbetareförbundet, vill tvärtom begränsa möjligheten att använda underentreprenörer i flera led för att komma åt fusk och kriminalitet i branschen. 

Det nya teknikinstallationsavtalet ska vara klart 1 maj 2023.

Fakta Avtal 2023

Läs med om Installatörsföretagens avtalskrav här

Läs mer om Byggnads krav för Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl här