Logga in

”Rörmokare utan gränser ska skapa bra stämning”

Publicerad
28 apr 2021, 06:00
| Uppdaterad
29 apr 2021

Facebookgruppen Rörmokare utan gränser har mer än dubbelt så många medlemmar som antalet rörmokare i Sverige. Ibland är tonen rå men Tobias Heyman, som startade gruppen, tycker att den fungerar som bäst när alla har kul och är trevliga mot varandra. 

Hans byxböj hyllades av nätkollegorna
”Man blir lite till sig för det är så jädra roligt”

Dennis Ljungblad underhåller med VVS-verser
”Jag och mina kompisar brukar utmana varandra i rim”

En undersköterska och tre VVS-montörer i 30-årsåldern från Storstockholm utgör järngänget bakom Rörmokare utan gränser, en grupp som gjort succé på Facebook. Det hela började en smällkall vinterdag 2010 när Tobias Heyman och en kollega skulle installera golvvärme. 

– Det var tidigt på morgonen och 28 minusgrader ute och så sa min kollega: ”Det här är som rörmokare utan gränser. Det får bli namnet på en Facebookgrupp”, tänkte jag. Och så blev det.

Tobias Heymans främsta syfte med gruppen var att ha kontakt med arbetskamrater från tidigare arbetsplatser, som la upp bilder på olika jobb. Att både namnet och logotypen anspelar på Läkare utan gränser är mer en kul grej, tycker han. 

Vid starten i november 2010 hade Facebookgruppen runt tio medlemmar. Drygt tio år senare har Rörmokare utan gränser vuxit till 36 600 medlemmar. Tobias Heyman förklarar framgången så här: 

– Det är helt enkelt ett forum för rörmokare där man kan prata om allt och lägga upp lite roliga och fina bilder på jobb.


Tunga lyft med en konvektor för två av Rörmokare utan gränsers administratörer, Tobias Heyman och Niklas Gustafsson. Foto: David Lagelöf

”Jag hoppas att inte någon känner sig utestängd från Rörmokare utan gränser, som är till för alla i branschen.”

Tre av fyra administratörer är VVS-montörer och arbetskamrater: Tobias Heyman, Niklas Gustafsson och Alexander Norén jobbar alla som VVS-montörer på Radiator VVS i Märsta. Den enda av administratörerna som inte är VVS-montör är undersköterskan My Johanna Källström, men hon har nära koppling till branschen som flickvän till Tobias Heyman.

– Man kan lägga ner hur mycket tid som helst på att vara administratör. Det kommer meddelanden i stort sett varje dag med frågor om allt. Det kan handla om folk som väntar på att få bli medlemmar i gruppen till anmälningar av kränkande inlägg, säger Tobias Heyman.

Hur tacklar ni kränkande inlägg? 

– Ibland tar vi bort dem direkt, annars försöker vi prata med den som har gjort inlägget. De som ändå fortsätter att göra kränkande inlägg utesluter vi från gruppen. För flera år sen hade vi väldigt mycket kränkande inlägg, men nu har det blivit en bättre ton och mycket lugnare. I början hade vi inte så mycket regler, utan brukade hänvisa till Facebooks regler. Nu har vi lagt upp egna regler och den som vill bli medlem får svara på några frågor, förklarar Tobias Heyman.

Men även Facebook kan gripa in. Nyligen spärrade Facebook ett inlägg i gruppen, något som Tobias Heyman tycker är bra. Samtidigt har det hänt att han låtit en anmälan om kränkning vara, eftersom han själv inte uppfattat inlägget som kränkande. Då har det fått stå kvar. 

– Jag hoppas att inte någon känner sig utestängd från Rörmokare utan gränser, som är till för alla i branschen. Det är ju även folk som inte är rörmokare som är med i gruppen. Det är svårt att hinna med och se allting som publiceras, så jag är tacksam för alla som engagerar sig och uppmärksammar kränkande inlägg. 

Alexander Norén, Niklas Gustafsson och Tobias Heyman. Foto: David Lagerlöf
Alexander Norén, Niklas Gustafsson och Tobias Heyman. Foto: David Lagerlöf

”Det är helt enkelt ett forum för rörmokare där man kan prata om allt och lägga upp lite roliga och fina bilder på jobb.”

När är Rörmokare utan gränser som bäst?

– Det är när alla har kul och är trevliga mot varandra. Motsatsen är exempelvis när någon klagar på en lärling som gjort ett fint jobb och lagt ut en bild på det. Rörmokare utan gränser ska skapa bra stämning.

Tobias Heymans svåraste utmaning som administratör var en VVS-montör som mådde dåligt och hade skrivit i gruppen att han ville ta livet av sig. Han fick kommentarer som ”Gör det!” och ”Du är ju sjuk i huvudet”.

– Jag kontaktade han som mådde dåligt och pratade med honom. Problemet var att han fortsatte att skriva om hur dåligt han mådde. Det slutade med att jag fick ta bort allt han skrev och alla kommentarer.

Hans Facebookefterlysning gav effekt
Shojaddin fick en fast tjänst två veckor innan han skulle utvisas:  ”Jag är jätteglad”

Vad har ni för framtidsplaner för gruppen?

– Att involvera grossisterna mer. Kanske att de kan stå för vinsterna vid frågesporter och andra tävlingar. Det ska inte vara reklam, utan mer som en kul grej.

Tobias Heymans favoritsnackisar:

  • Rörmokarna som rimmar i gruppen tycker jag är kul och att de får så mycket uppmärksamhet.
  • Jag gillar också inlägg från folk som gör lampor, klädhängare och annat av rör och rördelar.
  • Inlägget som är mest uppmärksammat i Rörmokare utan gränser är Stefan Christiansons om att han går i pension efter 51 år som rörmokare. Eller som han själv säger: ”Sista dagen på första sommarjobbet efter 9:an.”
Tobias Heyman. Foto: David Lagerlöf

Tobias Heyman

Ålder: 35 år. Familj: En särbo som han träffar varannan vecka. Tre barn, en son 8 år, en dotter, 7 år, och en son som är 6 år samt två bonusbarn, 6 och 8 år. Bor: I Östervåla. Yrke: VVS-montör på Radiator VVS. Intressen: Fiske, ishockey och tyngdlyftning.

Niklas Gustafsson. Foto: David Lagerlöf

Niklas Gustafsson

Ålder: 36 år. Bor: Hus utanför Sigtuna. Yrke: VVS-montör på Radiator VVS. Intressen: Fiske och utlandsresor.

Alexander Norén. Foto: David Lagerlöf

Alexander Norén

Ålder: 34 år. Familj: Fru och Frank, 8 månader. Yrke: VVS-montör på Radiator VVS. Intressen: Hantverk i alla former och skytte.