Logga in

”Vi vill kunna styra våra egna bolag”

Publicerad
13 feb 2023, 06:07
| Uppdaterad
15 feb 2023

Sex småföretagare i kylbranschen har gått sin egen väg sen Tesab-kedjan gick i graven och blev NCG. Nu har de startat ett eget franchisebolag, Energi & Klimatgruppen (EK-gruppen).

Sex kylentreprenörer, RM Kylteknik, Varberg, Kyl & maskin, Visby, NR Kyl, Göteborg, Stay Cool, Härnösand, Klimatkontroll, Vellinge, och Abak, Sundsvall med totalt 71 anställda och en omsättning på drygt 151 miljoner kronor har sjösatt det gemensamma projektet EK-gruppen, som på många sätt liknar ett nytt Tesab.

20 kylföretag bildar den nya koncernen Nordic Climate Group
Här är orterna där den nya miljardkoncernen startar

”Jag gillar när det går snabbt”, säger Anders Ekdahl, en av arkitekterna bakom Nordic Climate Group.
”Vi kommer definitivt att växa”

Richard Lind, vice vd i EK-gruppen.

– Vi vill stötta varandra, när det gäller ny teknik, kunskapsåterföring, inköp (bättre avtal hos leverantörerna), utbildningar och HR. Det är därför vi startar EK-gruppen, säger Richard Lind, AB Automat & Kyltjänst (Abak) i Sundsvall och vice vd i EK-gruppen.

Kedjan Tesab samlade tidigare över 20 företag i kylbranschen. 

I maj 2021 bildades NCG (Nordic Climate Group) av 20 kylföretagtillsammans med riskkapitalbolaget Capillar Equity. Kylföretagarna och riskkapitalbolaget äger gemensamt NCG. Koncernen har växt och Capillar sålt vidare sin del till Altor. 

Sju Tesab-bolag ville inte sälja till NCG utan stannade kvar som franchisetagare inom koncernen. 

– Vi ville inte sälja till NCG, vi vill kunna styra vårt eget bolag och fortsätta vara lokalt ägda, säger Richard Lind.

I december 2021 sa NCG upp franchise-kontrakten med de sju kvarvarande företagen. Kontrakten löpte ut i augusti 2022.

Sex av de sju bolagen utgör nu EK-gruppen. Allt de tyckte var bra hos Tesab har man tagit med till EK-gruppen, som främst ska vara en stödfunktion för ägarna och medlemmarna och inte ägna sig åt bolagsköp. De sex företagen som var med och startade EK-gruppen är delägare, medan nya företag blir medlemmar. 

Jonas Ideström, konsult.

Till sin hjälp för själva franchisebyggandet har kylföretagarna haft Jonas Ideström, tidigare vd på Tesab. 

 – EK-gruppen kommer att bli en väldigt bra kedja. Det finns många duktiga kylentreprenörer ute på marknaden som idag känner ett behov av att samarbeta, något som EK-gruppen kan erbjuda, säger han. 

Stoltheten i att vara en fri och självständig småföretagare med lokalt ägande och lokal anknytning är tydlig hos flera av de församlade.

– Engagemanget blir givetvis större när man äger bolaget, säger Richard Lind och tillägger att EKG inte har några avsikter att konkurrera med NCG, inte heller att köpa upp bolag.

Den 15 december 2022 registrerades Energi- och Klimatgruppen hos Bolagsverket.

50-årigt familjeföretag som omsätter 50 miljoner.
Francks Kylindustri tar över Tesabmedlem

Nu jobbar den nybildade organisationen för att ta in nya medlemmar. Målet är att EK-gruppen ska kunna få in ett 30-tal nya bolag, något som det finns potential för med cirka 500 små, självständiga kylföretag i landet.

– Alla bolag ska ha kvar sina ursprungliga namn, men på sikt kanske man kan ha EK-gruppen som en ”tag-line” för att markera att man tillhör något större, säger Richard Lind.

Rekryteringsprocessen för att hitta en extern vd har påbörjats.

– Det blir den största utmaningen, säger Richard Lind.