Logga in

”Vi kommer definitivt att växa”

Publicerad
22 jun 2021, 06:00

I januari 2021: ingenting. I slutet av maj: en ny kylkoncern med 32 bolag och en omsättning på totalt 1,3 miljarder kronor. ”Jag gillar när det går snabbt”, säger Anders Ekdahl, en av arkitekterna bakom Nordic Climate Group.

Målet är en stark, framträdande aktör
Här är orterna där Sveriges nya miljardkoncern startar

Klas Larsson, Ipart:
Nya installationskoncernen: ”Vi ska bli en av de största”

Är du Sveriges nye kylkung?

– Haha, nej kungarna finns lokalt i de olika bolagen runt om i landet. Men det är väldigt roligt att ha fått ihop det här. Kylsidan som jag följt i 30 år har hamnat mer i fokus och har även kopplingar till elsidan som jag jobbat med tidigare.

Hur började egentligen detta arbete?

– Inom kylkedjan Tesab har vi sett möjligheten och fördelarna med att bli en starkare aktör, bland annat för att vi tappat bra bolag. Men vi behövde en strategisk partner. Riskkapitalbolaget Capillar Equity hade tänkt samma sak, så när vi möttes blev det en perfekt matchning.

Hur går det till? Förvärvar Nordic Climate Group de enskilda bolagen som varit med i Tesab-kedjan?

– De lokala bolagen ägs av Nordic Climate Group och de lokala företagarna har flyttat upp sitt ägande till Nordic Climate Group AB. Det innebär att de är delägare av helheten. Av gruppens 32 bolag är det 20 bolag som ägs av koncernen och 12 är franchisetagare. Tesab kommer att bli koncernens servicebolag som svarar för marknadskommunikation, inköpsavtal, kvalitetssystem, dokumentmallar och Tesabskolan.

Vilken roll har du själv spelat?

– Jag har varit ordförande i Tesab sedan 2015. Vi skulle precis rekrytera en ny vd när de här diskussionerna inleddes i februari. Då ville styrelsen att jag skulle gå in som tf vd så jag har lagt mina andra uppdrag åt sidan och fokuserat på detta, främst på förankring i bolagen.

Vilka andra har varit drivande?

– Jag vill inte namnge enskilda personer, men det har varit helt avgörande att fyra–fem av företagsledarna varit drivande. Det har varit dagslånga sittningar under vintern där de, Tesab och Capillar planerat detta.

Hur har ni lyckats skapa allt på bara några månader?

– En bra idé är en bra idé, då kan det få gå snabbt. Stödfunktionerna som behövs var redan på plats genom Tesab medan Capillar har gjort samma sak i närliggande branscher och har kompetens inom installation, bland annat genom Petter Håkansson, tidigare Bravida och koncernchef Assemblin.

Hur ska ledningen för NCG se ut?

– Mats Åström (tidigare koncernchef Sandbäckens) blir finansdirektör och tf vd. Min titel är head of sales and strategy. Sedan ska en vd och en tung inköpschef rekryteras.

Hur ser framtiden ut för NCG?

– Vi kommer definitivt att växa. Det finns en del vita fläckar på kartan inom kyla att täppa till. Vi tittar också på andra bolag som levererar tekniska lösningar inom energieffektivisering. Styr och regler är särskilt intressant. Det kan bli vent- och VS-bolag också, men det är inte prio.

Vad gör du själv om fem år?

– Då är jag 65 så då har jag varit med och byggt upp detta och har ingen operativ roll längre. Fast så har jag sagt förut och misslyckats ett par gånger med att hålla det löftet så jag är osäker på vad löftet är värt …

Instalcos satsning:
Snabbväxaren breddar med egen konsultverksamhet

Anders Ekdahl. Foto: Fredrik Karlsson

Anders Ekdahl

Ålder: 60.
Familj: Hustrun Lotta, barnen Ludvig och Louise samt barnbarnet Karl.
Bor: Villa i Täby och fritidshus i Kalmar.
Karriär i korthet: Vd för EIO, vd Svensk Industriförening, vd Kylentreprenörerna, vd PR-byrån The Labyrinth samt flera omgångar eget företagande.
Aktuell: Ordförande och tf vd i kylkedjan Tesab, ansvarig för strategi och försäljning i kylkoncernen Nordic Climate Group.

Vad är det första du gör på morgonen?
– Läser Dagens Industri, Svenska Dagbladet och mejlen. Oftast samtidigt.

Ditt senaste hemmafix?
– Jag planterade en häck.

Vad ligger på nattduksbordet?
– Äntligen, ”Den svenske legionären” av min tidigare kollega Jenny Aktander Navab.

Dold talang?
– Lagar bra mat, säger min fru.

Hur sportar du helst?
– Cyklar, både landsväg och mountainbike.