Logga in

”Vi får mer muskler till våra uppdrag”

Publicerad
31 aug 2023, 09:35
| Uppdaterad
1 sep 2023

Nordic Climate Group tar över ett östgötskt kyl- och värmepumpsföretag. Vd:n hoppas kunna dra nytta av både personalresurser och kompetens i övriga NCG-bolag.

Nordic Climate Group (NCG) köper Kylanläggningar i Norrköping AB. Företaget startade 1988 och omsatte förra året 37 miljoner kronor med 16 anställda.

Läs också:
Nordic Climate Group köper kyl- och värmepumpsföretag i Norrköping

Läs också:
Snabbväxaren gör första renodlade kyl- och värmepumpsköpet

– Vi går in i NCG för att utveckla och säkerställa fortsatt god verksamhet i företaget. Det ger oss också mer muskler för att kunna bedriva våra uppdrag, säger Mats Hint, vd och tidigare ägare av bolaget.

Företaget arbetar mycket med kyla för klimat, teknik, livsmedel i storkök i nya snabbmatsrestauranger runt om i landet och har historiskt samarbetat med lokala entreprenörer om kyltekniker till projekten.

– Vi kan nu dra nytta av både kompetens och kapacitet i andra NCG-bolag. Det stärker oss bland annat på eftermarknaden med service- och garantiåtaganden. Vi får också ett större nätverk att bolla frågor och erfarenheter med, till exempel om teknik, säger Mats Hint som varit vd för bolaget sedan 1993 och fortsätter som det.

Han uppskattar NCG:s modell att företagen drivs vidare med lokal förankring samt behåller och utvecklar sin tidigare verksamhet och ledning.

– För oss passade det bra att vara så oförändrade som möjligt för att inte påverka medarbetare och kundrelationer negativt.

Huvuddelen av verksamheten är uppdrag och entreprenader mot många återkommande kunder. Företaget arbetar främst med kyllösningar för livsmedelsindustri, storkök, övrig industri och förvaltning. Det erbjuder även värmepumpslösningar för bland annat fastigheter.

– Ett skäl till att jag nappade på NCG:s erbjudande är inriktningen på energieffektiva och hållbara lösningar samt fastighetsvärmepumpar. Det finns företag i gruppen som är duktiga på det och har tagit fram lösningar som jag hoppas kunna ta del av framöver, säger Mats Hint.

Kylanläggningar tar ofta fram egna förslag genom att konstruktion och projektering finns i huset men även med extern hjälp

– Många gånger har vi en dialog med kunden och i drömprojekten även med slutanvändaren. Vi tar fram en tekniskt och ekonomiskt godtagbar lösning. Utifrån det levererar vi en nyckelfärdig anläggning.
Företaget arbetar kontinuerligt i Östergötland, Sörmland och Stockholm men gör projekt i hela landet.

Läs också:
Är det här framtidens självklara kylsystem?

Nordic Climate Group har sedan tidigare installations- och serviceverksamhet i Östergötland genom GS Kylservice och Wester Kylteknik.