Logga in

Här är orterna där den nya miljardkoncernen startar

Publicerad
20 maj 2021, 09:58
| Uppdaterad
13 okt 2021

20 kylföretag bildar den nya koncernen Nordic Climate Group. På sikt kan även bolag i närliggande teknikområden bli aktuella, exempelvis VVS.

Ägarbolaget Nordic Climate Group (NCG) har skapats av ett rikstäckande nätverk av lokala kylföretag tillsammans med investmentbolaget Capillar. Bakgrunden är att möta en ökad efterfrågan på hållbara och energieffektiva lösningar. Målet är att skapa en stark och framträdande aktör inom projektering, installation och service av kyla och värme med kringtjänster på den svenska marknaden.

Klas Larsson om varför han lämnade Instalco och planerna för Ipart
Nya installationskoncernen: ”Vi ska bli en av de största”

Växer med 250 miljoner
Currentum gör stort ventförvärv i Stockholm

Från start består NCG av 20 kylföretag som ingår i ägarbolaget samt tolv franchisetagare, som kommer från kylkedjan Tesab. Tillsammans omsätter gruppen 1,3 miljarder kronor och har cirka 500 medarbetare.

Grunden i verksamheten är en stark lokal marknadsposition. Bolag som ingår i NCG kommer att behålla sitt lokala varumärke och tidigare ägare kvarstår i sina roller. De blir tillsammans konkurrenskraftigare genom samarbete om inköp, utbildning och teknisk utveckling samt gemensam marknadskommunikation. Från dag ett ingår tjänsterna som Tesab har erbjudit inom marknadskommunikation, administrativt stöd och utbildning genom Tesabskolan.

– Dessutom kommer vi att jobba mycket med att hitta resurser i bolagen för att de ska kunna hjälpa varandra. Det finns alltid stjärnor och talanger som vi kan använda på ett bredare sätt, säger Anders Ekdahl, ansvarig för försäljning och strategi i NCG.

Företag som är en del av Nordic Climate Group.

För kunderna blir NCG en rikstäckande partner med bredare utbud och djupare kunskap.

Från Tesab kommer bolagen ABAK, Dahlmans Kylteknik, Frys & Kylservice, Grenholms, GS Kylservice, Klimatkontroll, Kronobergs Kylteknik, Kyl-Bergman, Kyl & Maskin, Kylmästarna, Labkyl, LN-Kyla, NKI-Kyl, NR Kyl, Polo Kylteknik, RM Kylteknik och Stay Cool. Vilka av dessa som ingår i ägarbolaget och vilka som är franchisetagare avslöjas ännu inte.

Störst är Labkyl i Stockholm som det brutna räkenskapsåret 2019/2020 omsatte nära 150 miljoner kronor. Av bolagen som inte kommer från Tesab är Stockholmsföretaget Kylgruppen i Stockholm störst med en omsättning på drygt 90 miljoner kronor 2019.

På sikt kan gruppen bli multidisciplinär och även innehålla bolag som är verksamma inom närliggande teknikområden, som VS, ventilation, el och styr

– Det är inte omöjligt. Alla bolag som har en koppling till kyla, värme och energieffektivisering kan vara intressanta om det kan stärka gruppens erbjudande på marknaden, säger Anders Ekdahl.

Från och med 1 augusti blir Sandbäckens avgående koncernchef Mats Åström finansdirektör, CFO, och tillförordnad vd i NCG. Styrelsen kommer att ledas av Ann Krumlinde, bland annat styrelseordförande i Landshypotek Bank och Rocker samt ledamot i Väderstad.

Mats Åström lämnar på egen begäran
Sandbäckens koncernchef slutar

Capillar Equity innehar drygt 50 procent av aktierna i NCG. Nuvarande ägare i de lokala bolagen behåller därmed ett betydande ägande av gruppen som helhet.

Styrelseordförande för Capillar är Petter Håkanson, tidigare koncernchef för Assemblin och affärsutvecklingschef på Bravida. Till Capillars övriga innehav hör bland annat Spolargruppen där reliningföretaget Repipe ingår.