Logga in

Historien om cc60 – 20 mm som skakar om

Publicerad
6 feb 2023, 09:04

Vid rörgenomföring i våtrum är det numera cc60 som gäller, inte 40. Ämnet har blivit en stor snackis som inte lämnar någon oberörd. Det här är hela historien om när centrumavståndet ändrades, om montörer med bocknycklar – och en produktchef i Lönsboda som kom på en helt ny väggbricka.

Rören löper lodräta på den kaklade badrumsväggen. VVS-montören Natalia Strandberg måttar med tumstocken, 60 millimeter, och säger att så här vill hon absolut inte lämna det i något badrum.

Konkreta förslag
Så bockar han för cc60

Läs också:
Därför ändrades cc-måttet från 40 till 60

– Jag vill ju gärna att det är snyggt och prydligt och det finns väldigt många sätt att lösa det på. Men om man inte drar ihop rören alls ser det för taskigt ut.

Enligt reglerna om Säker Vatteninstallation måste alltså rören ha ett centrumavstånd på minst 60 millimeter vid genomföring i tätskikt. Men blandarfästena har fortfarande 40cc för rören så någonstans måste rören ihop. Det kan göras på slutet eller så kan man låta rören gå 60 till närmsta vägg och därefter ihop, eller bockas enligt olika varianter; till exempel S:a in ett eller båda rören.

VVS-montören Natalia Strandberg vill inte lämna det så här i något badrum. Foto: Peter Knutsson.

Det har ju också en betydelse hur långt ut från vägg rören kommer och hur nära andra väggar det är. Och så förstås hur mycket kompis rörmokaren är med sin bocknyckel och hur mycket kärlek och yrkesstolthet som får spelrum i badrummet.

”För 12 eller 15 millimeters kopparrör fungerade cc40 bra men med intåg av rör-i-rör och tjockare rör, då är det inte så mycket väggskiva kvar mellan rören längre och det är svårt att få dit ordentligt tätskikt.”

martin brunnkvist

Natalia Strandberg pratar om ämnet i ett avsnitt av VVS-podden och intresset är så stort att vi fångar upp det igen för den här texten. Hon har hunnit med några badrum sedan regeländringen och där hon och hennes bäste vän, bocknyckeln Fromax, drar fram går inga rör på 60-avstånd utmed väggen, inte ens till närmsta nisch.

– En del gör så men jag tycker det ser jättekonstigt ut, säger hon.

Martin Brunnkvist.

Martin Brunnkvist är teknikansvarig på Säker Vatten och börjar med ett klarläggande: I fråga om centrumavstånd för rören vid genomföring i våtrum har ingen regel ändrats.

– Det har aldrig varit ett krav med cc40  utan mer en praxis och när det skulle bli en regel samarbetade vi med tätskiktsorganisationerna BKR, GVK och MVK och med VVS-fabrikanterna och kom överens om att cc60 är ett bra mått Då får man plats med rejält med skiva och tätskikt på ett bra sätt, säger Martin Brunnkvist.

Så det är alltså vad allt handlar om: det ska vara tillräckligt mycket väggskiva kvar mellan rören så att inga vattenskador uppstår. Skiva, tätskikt och manschetter ska få plats.

– För 12 eller 15 millimeters kopparrör fungerade cc40 bra men med intåg av rör-i-rör och tjockare rör, då är det inte så mycket väggskiva kvar mellan rören längre och det är svårt att få dit ordentligt tätskikt.

Det kan vara på sin plats att även notera att 60-regeln bara gäller då rören ska genom tätskikt. I ett vardagsrum eller genom taket i ett våtrum kan avståndet vara vad som helst.

Det ska också påpekas att om rören har riktigt stora dimensioner, 32 millimeter i diameter eller mer, då ska det vara 60 millimeter mellan rören i stället för i centrumavstånd.

Tusentals har läst våra första artiklar om cc60, flera hundra har lyssnat på poddavsnittet i ämnet och många har kommenterat. Ämnet lämnar ingen röris oberörd.

”Ska det vara cc60 kan man lika gärna dra 60 överallt”, konstaterar en.

Men då är det ju det där med blandarfästen på 40, någonstans måste man ändå in till 40.

”cc60 ser förjävligt ut om man ska ansluta en blandare/väggfäste som är cc40” kommenterar av avdankad röris som föredrar att S:a in ena röret.

Bland hånen av regeländringen kommenteras att cc40 under en kommod, det innebär ingen risk för vattenskador.

”Med en enkel förskjutning kan man behålla cc40 efter väggen, vilket ger en snyggare installation.”

produktchefen robert johansson

En mattläggare går mot strömmen i kommentarsfältet:

”Som mattläggare när ni kommer med fem rör i en kommod är jag glad för cc60”, skriver han.

Det var ju också från tätskiktsbranschen kravet kom, som sedan införlivades i Säker Vattens regler.

Samtidigt diskuteras fördelarskåp och Vatettes produkter som V6 väggfördelning.

Robert Johansson.

VVS-fabrikanterna som organisation var med i arbetet då regeln togs fram. Branschen har tagit fram klamrar och väggbrickor med 60 cc. Men sedan då, när rören väl är ute? Det saknas något, tänkte produktchefen Robert Johansson i skånska Lönsboda.

– Jag satt och funderade över de nya reglerna och till slut kom jag på det, säger han när jag ringer upp och frågar.

Robert Johansson jobbar på Trio Perfekta som i 80 år tillverkat detaljer för VVS-branschen, bland annat väggbrickor. Det krävs ju cc60 genom vägg men man vill behålla cc40 för utanpåliggande rördragning. Nu kom han på att om han rören släpps ut ur väggen diagonalt i stället kan de sedan dras med cc40 efter att en röret bockats in en aning mot väggen.

– Med en enkel förskjutning kan man behålla cc40 efter väggen, vilket ger en snyggare installation. Genom att vrida brickan 90 grader fungerar den både för vertikal och horisontell rördragning.

Trio Perfektas väggbricka specialanpassad för cc60..

Hittills har det dock inte varit någon rusning efter den nya väggbrickan.

– Vi är väl medvetna om att det alltid tar lite längre tid än man hoppas på för att få ut nya produkter och efter fjolårets aktiviteter tror vi försäljningen tar fart 2023, säger Robert Johansson.

På Järfälla gymnasium tar Anders Pargell emot i verkstan. Han brinner för yrket i allmänhet och bockning i synnerhet och har gjort sig känd som Rörmokarläraren på Youtube med åtskilliga visningar av allehanda yrkesknep.

– Jag älskar att bocka, det är det enda hantverket som finns kvar, säger han.

Inte alla elever som lämnar skolorna har koll på bockning. Men Anders Pargells elever har det.

– Vi bockar tills vi kräks och sen bockar vi lite till. Det är viktigt att kunna grunderna i yrket fast det tappas nästan bort när det verkar vara viktigare att ha Säker Vatten-intyg än yrkescertifikat.

När det gäller cc60-regeln har han lagt en hel del tid på att klura på bästa lösning vid olika förutsättningar, det vill säga hur långt ut från vägg man kommer med väggbrickan och hur nära det är till väggar intill.

Rörmokarläraren Anders Pargell bockar på Järfälla gymnasium i Stockholmsförorten Jakobsberg. Foto: Sofie Båtmästar

– Det finns tre aspekter att ta hänsyn till. Man måste följa Säker Vattens regler, teknikhandboken VVS och så handlar det om rörmokarestetik. Man vill att det blir snyggt.

Han och hans gamla elev Andreas Winborg tillbringade en kväll i verkstan med pizza och bocknycklar och de enades om några lösningar på hur de tycker man skulle kunna göra i olika situationer.

”Det här blir bra men om andra som går ute på byggena säger att de aldrig skulle hinna detta, det förstår jag för det tar lite längre tid. Men snyggt blir det.”

anders pargell

Anders Pargell visar oss fyra olika varianter på lösningar han tycker är bra. Två med 90-gradersvinklar i väggbrickan, där han gör en 90 gradig bock med en knäck på det undre röret. Raka kopplingar med en snedställd s-bock på det undre röret. Och med en väggbricka för att kunna gå åt två håll och få till en 90 gradig bock med en snedställd s-bock.

– Det här blir bra men om andra som går ute på byggena säger att de aldrig skulle hinna detta, det förstår jag för det tar lite längre tid. Men snyggt blir det.

Natalia konstaterar att ”Klart snyggast blir att bocka in båda rören, och snedställa S-bocken lite”. Foto: Peter Knutson

Tillbaka i badrummet där Natalia Strandberg har plockat fram bocknyckeln. Det är faktiskt mitt badrum som förvandlats till fotostudio för när vi bokat både VVS-montör och fotograf Peter Knutson visar det sig att vi inte kan fotografera på något av projekten Nytorps rör är på.

Läs också:
”Vi bockar tills vi kräks och sen fortsätter vi att bocka”

– Men det är så här det ser ut på nya projekt, säger Natalia Strandberg och plockar upp klamrar för både 40 och 60 för att illustrera till de kromade rören och väggbrickor i olika varianter.

Vi plockar ner de provisoriska rördragningarna på cc60 och Natalia Strandberg summerar timmar av snack om cc-mått:

– Klart snyggast blir att bocka in båda rören, och så snedställer jag S-bocken lite, säger hon och visar.