Logga in

”Vi har snyggaste lösningen om man vill klamra cc40”

Publicerad
13 mar 2023, 05:34

Rörmokarna diskuterar lösningar för att bocka in från cc60 till att klamra 40. Björn Rydetorp på Gustavsberg tror att det bara är under en övergångstid man kommer att göra så – men har en tydlig idé om hur det i så fall görs bäst.

Förr var standard att rören kom ut med cc40 millimeter i våtrum men numera klargör reglerna i Säker vatten att det ska vara cc60. Det har vi skrivit om i en rad artiklar. Och rörmokarna verkar slående eniga om att det inte går att dra rören på cc60 utefter väggen, det ser inget bra ut. Så det ska bockas in till cc40 någonstans.

Läs också hela storyn om hur reglerna ändrades
Historien om cc60 – 20 mm som skakar om

Läs också om olika lösningar
Så bockar han för cc60

Nu ger sig Björn Rydetorp, produktchef Vatette inom Villeroy & Boch Gustavsberg, in i diskussionen.

– Vi ser bara positivt på ändringen till cc60 och jag tror att man med tiden kommer att klamra 60 också, det är bara att man inom branschen är så van vid 40 så att det ser ovanligt ut med 60. Men inga kunder kommer att reagera så, säger han.

Den synen till trots – som produktchef har han lyssnat på rörmokarna och säger:

– Vi har den smidigaste och snyggaste lösningen om man vill klamra 40. Det bekräftar flexibiliteten med vårt Vatette-system.

Så sa Natalia Strandberg i VVS-podden:
”Om man inte drar ihop rören ser det för taskigt ut”

Det handlar inte om någon ny produkt utan om en ny användning av befintliga produkter, en patenterad bockningsfixtur med gänga i väggen och sedan ett-rörsbrickor. Det enda man behöver göra är att sätta den diagonalt för att få ut rören på cc60 och sedan dra vidare med cc40. Det fungerar både horisontellt och vertikalt.

Att rören kommer ut diagonalt påminner om Trio Perfekta som vi skrivit om tidigare men i det fallet är det en större rektangulär bricka för två rör och här runda singelbrickor.

Villeroy & Boch Gustavsberg går nu ut och marknadsför sin lösning, trots att det egentligen inte är någon produktnyhet.

– Vi tipsades av installatörer som ville klamra 40 och vill berätta om den här användningen, säger Björn Rydetorp.