Logga in

Så bockar han för cc60

Publicerad
6 feb 2023, 09:05

Anders “Rörmokarläraren” Pargell har konkreta förslag på hur man bockar när rören kommer ut från vägg cc60. Här ovan visar han några idéer i en film.

På Järfälla gymnasium tar Anders Pargell emot oss i verkstan. Han brinner för yrket i allmänhet och bockning i synnerhet och har gjort sig känd som Rörmokarläraren på Youtube med åtskilliga visningar av allehanda yrkesknep.

hela historien bakom
Historien om cc60 – 20 mm som skakar om

så blev det som det blev
Därför ändrades cc-måttet från 40 till 60

När det gäller cc60-regeln har han lagt en hel del tid på att klura på bästa lösning vid olika förutsättningar, det vill säga hur långt ut från vägg man kommer med väggbrickan och hur nära det är till väggar intill.

Han och hans gamla elev Andreas Winborg tillbringade en kväll i verkstan med pizza och bocknycklar. De enades om några lösningar på hur de tycker man skulle kunna göra i olika situationer.

– Det finns tre aspekter att ta hänsyn till. Man måste följa Säker Vattens regler, teknikhandboken VVS och så handlar det om rörmokarestetik. Man vill att det blir snyggt.

Se tre av förslagen här:

Anders Pargell visar oss fyra olika varianter på lösningar han tycker är bra (Tre av dessa fångade på filmen ovan). Två med 90-gradersvinklar i väggbrickan, där han gör en 90 gradig bock med en knäck på det undre röret. Raka kopplingar med en snedställd s-bock på det undre röret. Och med en väggbricka för att kunna gå åt två håll och få till en 90 gradig bock med en snedställd s-bock.

”Här kommer rören ut 45 millimeter från vägg och det finns inget i AMA eller Säker Vatten-reglerna om hur långt ut från vägg man ska vara men jag vill in till 20 millimeter.”

ANders om täckbricka mitt på vägg-tipset
Distanser på den första klammern.

1. Rören löper på cc60. Det lättaste är att fortsätta med cc60 direkt från väggbrickan. I det här fallet har jag satt distanser på den första klammern då kopplingarna i väggbrickan gör att rören kommer längre ut än det vanliga måttet som ligger på 20 mm från vägg utan distanser. Personligen tycker jag detta ser dåligt ut men jag har förståelse varför en del montörer gör så här. Det handlar ofta om tid, det tar lite längre tid att bocka rören så man kommer ner till cc40 men estiskt så tilltalar det mig inte.

Knäck på kallvattnet.

2. Varmvattnet är alltid överst och här har jag bara knäckt upp kallvattnet. En 90 gradersbock och en knäck.

Täckbricka mitt på vägg.

3. Täckbricka mitt på vägg. Här är ett exempel om man kommer ut mitt på väggen och ska åt två håll med vattnet. Här är det två S-bockar, exakt lika många grader, en knäck på kallvattnet, den nedre, för att komma upp till cc40 och en 90 gradersbock. Här kommer rören ut 45 millimeter från vägg och det finns inget i AMA eller Säker Vatten-reglerna om hur långt ut från vägg man ska vara men jag vill in till 20 millimeter. Man kan köra 60 till kommoden och sedan 40 från kommoden, det blir snyggt.

Läs också:
”Jag bockar så mycket som möjligt, det blir snyggare”

4. Vridningen. Här har jag låtit varmvattnet gå rakt och vridit S-et på kallvattnet (nedre), så det är lite på kant, för att få till det snyggt.