Logga in

Ny investerare tar över konkursade Energihem

Publicerad
20 dec 2022, 09:30

27 gånger har bolaget Energihem i Sundsvall anmälts till Allmänna reklamationsnämnden. Till slut gick bolaget i konkurs. Men nu får det nytt liv.

Den 9 december försattes Energihem i Sundsvall, som bland annat säljer och installerar solceller, energifönster och luft/luftvärmepumpar, i konkurs.

Vattenfall räknade förra året hem en vinst på 48 miljarder kronor
Vattenfall – investera pengarna i solenergi!

Första spadtagen har tagits för Europas största solfångarpark
Storskalig solvärme testas i Härnösand

Nyligen blev en uppgörelse klar mellan konkursförvaltaren och investmentbolaget Bragnam Invest,  med Lars Österberg som styrelseordförande och grundare. Han har ett förflutet i installatörsjättarna Sandbäckens och Bravida.

Anna Grahn, konkursförvaltare.

– Vi har överlåtit rörelsen till en extern investerare. Därmed täcks prioriterade borgenärers fordringar, säger konkursförvaltaren Anna Grahn på Wahlton Advokater.

Investmentbolaget äger det nystartade bolaget Nya Energihem Norden och tar nu över Energihems huvudsakliga verksamhet inom solel och fönster från konkursboet.

Knappt hälften av de 130 anställda på Energihem kommer att erbjudas nytt jobb på Nya Energihem Norden.

– Många av bolagets kunder kommer nu få sina beställningar färdigställda, säger Anna Grahn.

Företagsrekonstruktionen, som inleddes i somras, har minskat kostnaderna väsentligt i bolaget. Enligt konkursförvaltaren hade den tidigare ledningen kraftigt överexpanderat bolaget och de fasta kostnaderna.

"Vi vill kombinera solenergilösningar med värmepumpsteknik"
Hej Johan Ahlgren du ordnar en solenergidag tillsammans med kommunen, varför?

Rekordåret 2021 omsatte Energihem 367 miljoner kronor. Men bolaget har också en historia med många missnöjda kunder, som anser sig lurade. Bolaget har anmälts 27 gånger till Allmänna reklamationsnämnden (Arn). En del klagande har betalat upp till 300 000 kronor i förskott utan att få något levererat.