Logga in

Hej Johan Ahlgren du ordnar en solenergidag tillsammans med kommunen, varför?

Publicerad
26 feb 2019, 10:41

Initiativtagare till Solenergidagen i Härryda i morgon onsdag är ett installationsföretag, Energiförbättring Väst. Vad är syftet, förbättra miljön eller sälja?

Solenergidagen arrangeras den 27 februari för första gången i samarbete mellan  Energiförbättring Väst och Härryda kommun. På programmet står föredrag, utställningar och mingel med företag och konsumenter som målgrupper.

Så fungerar huset utan värmeanläggning

VVS-Forum ringde upp Johan Ahlgren, Mölnlyckeföretaget Energiförbättrings vd och ägare, inför arrangemanget.

Varför gör ni det här?

– Det finns en större visionstanke bakom arrangemanget som handlar om klimatet och möjligheten att klara tvågradersmålet. Om vi sätter upp mycket solceller i Sverige kan vi exportera bra el till Tyskland som då slipper använda så mycket kolkraft för att producera el.

– Samtidigt finns det självklart ett businesstänk med också. Vi har jobbat med solenergilösningar under en sjuårsperiod och vill uppmärksamma hur de kan kombineras med värmepumpteknik. Försäljningen av solceller har verkligen tagit fart i Sverige. Vi kände att det är rätt tillfälle att informera allmänheten och företag om bland annat vilka tekniker som finns, bidrag som kan sökas och regelverket för bygglov.

Utvärdering av närvärmesystem: Lönsamt med solhybrid och bergvärme

Vad är bakgrunden till samarbetet med kommunen?

– Jag och vår marknadsansvarige Louise Florell träffade i höstas Härrydas näringslivschef Fredrik Olsson och energi- och klimatrådgivare Hans-Erik Linnros på en gemensam lunch. Vi pejlade då deras intresse för en Solenergidag. De tyckte idén var jättebra och på den vägen är det. Fredriks ambition är att Härryda ska komma etta på Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i landets kommuner. Solenergidagen är ett initiativ som kan bidra till det. Samtidigt kan det profilera kommunen inom hållbara och förnybara energilösningar.

Hur är marknaden för solenergi?

– Vi kan notera att vår första solcellsaffär 2019 gjordes under januari. Det säger en del om hur folk börjar tänka. De vill få en installation i år och då gäller att vara ute i god tid.

– Samtidigt finns det mycket kvar att göra. Det är bara att gå ut att titta på hur många tak som har solceller i dag, så inser du att det är på promillenivå, om ens så mycket. Så det finns en jättemarknad, men samtidigt behöver vi se upp. Vi ska ha i åtanke vad som hände när folk började få upp ögonen för värmepumpar på 1990-talet. Då blev det lite Klondikestämning. Vi kan vara i en liknande situation nu. Det innebär att konsumenter och företag som vill satsa på solenergi måste kontrollera att de har med seriösa företag att göra.

Stirlingmotor fixar el och värme i hemmet 

Blir Solenergidagen ett årligt återkommande arrangemang?

– Om det blir lite åt succéhållet kan jag absolut tänka mig att det blir så.

Programmet för Solenergidagen 2019