Logga in

Därför publicerar Säker Vatten namnen på uteslutna företag

Publicerad
7 nov 2022, 09:32

Frågor har väckts kring varför Säker Vatten publicerar listor med både nya och uteslutna medlemsföretag. Thomas Helmerson, tillförordnad vd, förklarar anledningen till att namnen på uteslutna företag visas på det sättet.

Företag som hamnat på en publicerad lista med uteslutna företag, av en eller annan anledning, har reagerat.

Läs också:
Därför döms företag för att ha lovat Säker Vatten-installation

Läs också:
Säker Vatten-experten: ”Hållbarare maskiner är en viktig del”

Varför publicerar ni namnen på uteslutna företag?

– Säker Vatten har alltid uteslutit företag och publicerar sedan länge namnet på dem på vår hemsida. Nu gör vi det även på vår medlemssida i VVS-Forum och i vårt nyhetsbrev för att öka vår trovärdighet. Vi vill förtydliga att företag som inte följer branschreglerna blir uteslutna, vilket stärker de företag som gör rätt, säger Thomas Helmerson.

Vilka skäl finns för att utesluta företag?

– Att företagens anställda saknar utbildning i Säker Vatten eller att företaget inte längre har VVS-verksamhet. Andra orsaker är att företaget har gått i konkurs, saknar f-skatt eller momsregistrering. I värsta fall beror uteslutningen på att företaget inte sköter sig gentemot kunden. Det kan vara att företaget hamnar på Arns svarta lista eller en fällande dom i en rättstvist. Bakgrunden kan även vara att försäkringsbolag, besiktningsmän eller kunder uppmärksammar oss på att företaget inte har följt branschreglerna.

Finns det fler orsaker?

– Andra anledningar till att medlemskapet upphör är att en enskild firma blir aktiebolag, att företaget blir uppköpt eller att det lämnar på egen begäran, men de finns inte med på listan med uteslutna företag.

Läs också:
”Man måste tala om för kunden att gamla jobb inte följer dagens regler”

Hur går uteslutningsprocessen till?

– Det beror på vad orsaken är. Om någon har uppgett att företaget inte följt reglerna har vi en dialog med företaget för att noggrant ta reda på vad som har hänt. Företaget får då möjlighet att rätta till fel och det gäller även om utbildning, f-skatt och momsregistrering saknas. Om avgiften inte har betalats skickar vi två påminnelser och slutligen ett brev där det framgår att auktorisationen upphör om de inte betalar. Vid en konkurs avslutas medlemskapet direkt.