Logga in

”Vi doldisar har nyckeln till grönare byggnader”

Publicerad
18 okt 2022, 06:37
| Uppdaterad
19 okt 2022

Teknisk isolering spelar en stor roll för att energieffektiviseringen ska bli verklighet i gröna byggprojekt. Camilla Stoor, vd på Uppsala Isolering som arbetar med ett av stadens prestigeprojekt, vill höja den tekniska isoleringens status.

Teknisk isolering är avgörande för att göra byggnader energieffektiva och hållbara på lång sikt.

Webbshopen konkurrerar med traditionella grossister som har fysiska butiker
Första renodlade nätbutiken för teknisk isolering

Nu är jakten på den försvunna isoleringen över
“Vi bevakar isoleringen på alla våra besiktningar nu”

Uppsala Isolering arbetar just nu med rör- och ventilationsisolering i projektet Rosendals Port i Uppsala. Ett projekt i miljonklassen för företaget med en stark grön profil.

– Teknisk isolering sparar energi och resurser. Klimatförändringarna ställer nya krav på bygg-, installations-, och fastighetsbranschen. Vi måste minska energianvändningen och därför är energieffektivisering av byggnader så viktig, säger Camilla Stoor på Uppsala Isolering.

En del av det gröna Rosendalskvarteret i Uppsala. Illustration: Skanska

Rosendals Port är ett grönt projekt i Uppsala där Skanska bygger 129 lägenheter i stadsdelen Rosendal. Bravida är underentreprenör för installationerna och Uppsala Isolering sköter den tekniska isoleringen.

Teknisk isolering nämns sällan i debatten om energieffektivisering. Varför?

– Enormt mycket fokus har lagts på klimatskalet. Den tekniska isoleringen prioriteras inte lika högt, utan vi är mer doldisar. Men i dagens energidebatt bör teknisk isolering ges rätt förutsättningar redan på ritningsstadiet. För trots att teknisk isolering är bland de sista ut i byggprocessen och i mycket är dolda underentreprenörer står vi för nycklar till grönare byggnader, säger hon.

Camilla Stoor pekar på att en av utmaningarna i branschen är kompetensbristen.

– Jag var i kontakt med Movant-skolan här i Uppsala som årligen har 25 platser till en utbildning i teknisk isolering. Senast fick de två elever, varav en hoppade av. Den enda återstående eleven har nu lärlingsplats hos oss. Teknisk isolering är ett underskattat yrke, som många inte känner till. Ändå skriker branschen efter kompetenspåfyllnad, säger hon.

Uppsala Isolering grundades 1936 och är ett väletablerat företag i branschen som erbjuder heltäckande specialistkompetens inom teknisk isolering. Tony Andersson och Joachim Karling äger företaget.

Bygget av Rosendals Port påbörjades under våren 2021 och sträcker sig till våren 2023. Uppsala Isolering har nu påbörjat isoleringen för ventilationen.

Avloppsvärmeväxlare finns i det gröna Rosendalskvarteret för att sänka energikostnaderna
Här ska det vaskas kilowattimmar ur avloppet

Vilken är den viktigaste frågan för isoleringsbranschen just nu?

– Det är utan tvekan de ökande materialpriserna. Det är underentreprenörerna som får betala. Branschsnittmarginalen är 6 procent samtidigt har priset på rörskålar höjts med 30 procent. Vi som är längst ner blir direkt drabbade eftersom vi beställer materialet och ska tugga i oss de här kostnaderna. Det går inte ihop, säger Camilla Stoor.