Logga in

“Vi bevakar isoleringen på alla våra besiktningar nu”

Publicerad
5 jul 2022, 06:00
| Uppdaterad
4 jul 2022

Energiläckage och legionellarisk – konsekvenserna av den bristfälliga isoleringen kunde blivit stora. Men nu är jakten på den försvunna isoleringen över.

HUR GICK DET SEN?

UPPFÖLJNING Rörisolerarna är sista länken i byggkedjan. Men ibland blir det fel. Hos Örebrobostäder upptäcktes fusk överallt, där rören skulle ha 60 millimeters isolering var det till exempel monterat 30 millimeter. Skandalen var ett faktum.

Omöjliga uppdrag, slarv eller fusk – det finns många orsaker till en bristfällig rörisolering
Jakten på den försvunna isoleringen

Tunnare isolering på rör än vad som beställts har upptäckts på flera byggen i Örebro
”Systematiskt fusk med rörisolering”

Det var vintern 2017–2018 som skandalen uppdagades. Vid en besiktning av den tekniska isoleringen hos det kommunala bostadsbolaget i Örebro, Öbo, avslöjades ett systematiskt fusk, både med tjocklek och med kvaliteten på isoleringen.  

Konsekvenserna av för dålig isolering är låg varmvattentemperatur med legionellarisk, övertemperatur samt hög energianvändning.

Teknisk isolering står för 10 procent av installationskostnaden, så det finns pengar att hämta för mindre nogräknade underentreprenörer på tunnare isolering.

En annan förklaring till bristande isolering är att det ofta är ont om plats, något som i sig förklaras av att varje kvadratmeter byggyta uppskattas vara värd drygt 100 000 kronor. Varje kvadratmillimeter är värd mycket pengar.

Håkan Gustafsson.

Håkan Gustafsson, eftermarknadsansvarig på Örebrobostäder AB (Öbo) var ansvarig för fastighetsbolagets utredning som såg över isoleringsfusket i Örebro.

– Vi gjorde en stor utredning på alla våra projekt som låg under garanti och gjorde sedan stickprov på vissa projekt. Resultatet visade att det var felaktigheter med isoleringen i flera projekt. Vi kontaktade respektive entreprenör för att påvisa detta, säger han och tillägger att isoleringen nu håller måttet.

– Våra projektledare har koll på att isoleringen stämmer och nu har vi teknisk isolering som en stående punkt vid besiktningarna.

Kallvattnet är fortfarande varmt hos de boende i bostadsrättsföreningen Sandåkern i Umeå
Långt ifrån klart med isoleringen i Umeå

Enligt Håkan Gustafsson fick entreprenören göra om de felaktiga projekten och i vissa projekt fick Öbo ekonomisk kompensation. Och nu ska inte fusket kunna ske igen, eller?

– Det kan det väl ske igen, men vi bevakar det bättre nu. Kontroll görs i våra projekt på förbesiktningar och sedan så bevakar vi det på slutbesiktning och våra garantibesiktningar, säger Håkan Gustafsson.