Logga in

Är slingberedare bättre än förrådsberedare?

Publicerad
10 aug 2022, 06:00

Det är vanligt att man sätter in slingberedare i kombination med värmepumpar. Är det bättre än förrådsberedare? Energiexperten Roland Jonsson reder ut.

Intressant fråga. Tar man ett exempel med två tankar/beredare på sammanlagt 1 000 liter så kan det se ut så här: En ackumulatortank lagrar ”svartvatten” och bereder tappvarmvatten med en slinga, i bland kallad slingberedare. 

Läs också:
Hur stort ska expansionskärlet vara?

Läs också:
Så fick de stopp på energispillet

Eftersom tappvarmvattnet som lägst får vara 50 grader i cirkulerande tappvarmvattensystem får man endast ha ett deltat på 10 grader (60–50). Teoretiskt ger detta en möjlighet att ta ut 11,6 kilowattimmar i ett svep. 

Tar man en förrådsvarmvatten-beredare är det möjligt att ta ut cirka 850 liter 60 gradigt vatten under 10 minuter, motsvarande 49,3 kilo-wattimmar.

En 250 liters förrådsvarmvattenberedare ger lika mycket tappvarmvatten som en 1 000 liters ackumulatortank med slinga, vilket också ger ett behov av ett större expansionskärl.

Värmeförlusten från en 250 liter förrådsvarmvattenberedare är dessutom lägre än en 1 000 liters ackumulatortank. Det är vanligt att man jämför kronor/volym på tanken i stället för kronor per levererad mängd tappvarmvatten.

VILL DU OCKSÅ STÄLLA EN FRÅGA TILL VÅRA EXPERTER?

DU KAN FRÅGA OM STORA OCH SMÅ PROBLEM.

MEJLA DIN FRÅGA TILL REDAKTION@VVSFORUM.SE