Logga in

Allt fler installatörer väljer elbil

Publicerad
1 mar 2022, 06:00
| Uppdaterad
25 feb 2022

Försäljningen av elbilar och elhybrider till VVS- och elföretag ökar kraftigt, dock från en låg nivå. Det visar den senaste statistiken från Installatörsföretagen.

Försäljningen av elbilar och elhybrider ökade med 77 respektive 82 procent förra året jämfört med 2020. Sett till antalet sålda elbilar handlar det om en ökning från 352 till 624 elbilar. Laddhybriderna backade dock med en procent.

Säkerheten i skåpbilar är betydligt sämre än i personbilar
”Är en VVS-montörs liv inte lika mycket värt som en privatpersons?”

För första gången har transportbilar testats
Endast 11 av 41 hantverkarbilar är ”bra val”

Samtidigt ökade försäljningen av dieselbilar med fem procent.

Siffrorna grundar sig på Installatörsföretagens medlemmars köp av nya lätta lastbilar och personbilar under 2021 och 2020.

På listan över de mest sålda transportbilarna 2021 dominerar fortfarande dieselbilarna, även om många märken erbjuder motsvarande modell som elbil.

Enligt Bil Sweden ökade andelen eldrivna lätta lastbilar generellt från drygt sex procent under 2020 till närmare åtta procent under 2021. Prognosen för andelen eldrivna lätta lastbilar 2022 är 17 procent av nyregistreringarna.

”Den kommer att slå hårt mot många småföretagare"
Så påverkas du av skattechocken på transportbilar

Mattias Bergman, vd på Bil Sweden.

–Det förklaras främst av att många nya elmodeller kommer ut på marknaden i år. Den 1 april skärps malusen ytterligare vilket slår hårt mot lätta lastbilar, som redan har en orimligt hög förhöjd fordonsskatt de tre första åren. Att vi trots detta förutser en ökning förklaras av att vi ser ett uppdämt behov hos många företag att förnya sin vagnpark, säger Mattias Bergman, vd på Bil Sweden.

Fotnot: Bonus-malus-systemet innebär ett stöd (bonus) för den som bland annat köper lätta lastbilar med låg klimatpåverkan och förhöjd fordonsskatt (malus) för bensin- och dieselbilar under de tre första åren.

FAKTA/De mest sålda skåpbilarna

1) Volkswagen Caddy

2) Ford Transit Connect

3) Volkswagen Transporter

4) Ford Transit Custom

5) Peugeot Expert

6) Peugeot Partner

7) Mercedes-Benz Vito

8) Citroen Berlingo

9) Renault Trafic

10) Renault Kangoo

Källa: Inrabatt.se. Listan avser försäljning av nya lätta lastbilar 2021 till medlemmar hos Installatörsföretagen.