Logga in

Champagnekorkarna smäller fortfarande

Publicerad
26 okt 2021, 06:00

De ökända champagnekorkarna smäller fortfarande. Björn Orhult har bytt LK 580-ventiler i många år och råkar fortfarande på dem. Men när det händer kan det vara svårt att övertyga kunden om att de måste bort.

Kommuner och försäkringsbolag säger sedan länge nej, stopp och bort till avstängningsventilerna som blivit kända som “champagnekorkar” för att de då och då flyger i luften när man skruvar på dem. Förutom risken för att den som hanterar dem kan skadas så har de stått för ett okänt antal vattenläckor genom åren. 

Läs också:
”Backventiler blir framtidens krav”

Läs mer om faror på jobbet:
Giftormar på tomten kräver rätt VVS-lösningar

Björn Orhult är VVS-montör och äger familjeföretaget Nacka Rör utanför Stockholm. Han har bytt LK-ventiler många gånger. Det var länge sedan de slutade produceras och utbytet av dem har pågått under lång tid. Men det händer fortfarande att han ställs öga mot öga med 580-modellen.

– Ser man en sådan så ska man inte skruva på den för man vet inte vad som händer. Jag har inte varit med om en olycka själv men vet ju att låsringen kan ha rostat sönder och då flyger hela ventilen loss och så sprutar vattnet, säger han.

Han rotar runt lite i högen av gamla rör i verkstaden och hittar en 580-konsol som han någon gång plockat bort, sannolikt från en villa någonstans i Nacka. 

– Jag jobbar bara här i kommunen. Nacka vatten och avfall har i minst fem-tio års tid sagt att när vattenmätare ska bytas och kunden har en LK 580 så ska fastighetsägaren byta ut den innan mätarbytet görs. Det har varit väldigt många sådana jobb tidigare men nu har de flesta försvunnit. Jag har bara bytt en sådan i år så de är inte vanliga längre, åtminstone inte här.

Vanliga är däremot kommunernas varningar för ventilerna. Många meddelar på sina hemsidor att modellen, eller modellerna – ibland inkluderas även LK 581 och 582 i varningarna – är “opålitlig” och “inte tillåten” och att kommunens personal inte får röra den svarta plastratten på grund av risken för att den ska lossna och flyga iväg. Fastighetsägare varnas för att de kan skada sig om de själva börjar vrida på den och får veta att de måste låta en fackman byta ut den innan kommunen kan installera en ny vattenmätare. Linköpings kommunala energibolag Tekniska Verken skriver till exempel till kommuninvånarna: “Försök inte att själv vrida på ventilen innan den är utbytt eftersom du kan skada dig på den uppskjutande korken samt få en omfattande vattenläcka hemma.”

Björn Orhult har visserligen aldrig själv råkat poppa en champagnekork på det viset, men har ändå erfarenhet av att den ställer till besvär. Det gäller inte minst i kundkontakten då vissa blir misstänksamma när han försöker förklara att de absolut måste bekosta en ny konsol och avstängningsventil trots att den gamla  inte verkar göra någon skada. 

– Man kan vara ute hos en kund för att byta blandare och så går man för att stänga av vattnet och hittar en sån där. Då säger man att nu får vi stoppa och byta den här det första vi gör innan vi kan fortsätta med något annat jobb. Kunderna vet ju ingenting och vissa tror inte på det jag säger utan tänker att jag försöker sälja på dem dynga, säger han.

– Det har också förekommit att jag haft kunder som fått brev från Nacka kommun om att de ska byta och som har varit väldigt kritiska och arga på kommunen för det. Det kostar en slant och det är inga roliga pengar att lägga ut. Frågar du en vanlig Svensson så har de ingen aning om det här problemet. 

Oftast mjuknar tonläget när fastighetsägaren har läst på om LK 580 och vad som kan hända när den lossnar. Även om man inte får “korken” på sig och blir skadad så kan läckan snabbt bli stor.

– Det är ju från noll till hundra på ingen tid alls. Från att ha en fungerande ventil till att det bara är ett stort hål där det sprutar vatten. Det kan bli väldigt blött innan du hunnit stänga av vattnet. Rörmokare kan ha beredskap och möjlighet att pressa ihop ett rör eller sätta dit något annat akut. Men en privatperson som inte ens förstått vad som hänt och står med ett stort rör som sprutar vatten blir nog väldigt chockad och rädd. Innan de ens förstått vem de ska ringa så kan de ha runnit ut kubikmeter med vatten, säger Björn Orhult.

Läs också:
”De sämsta installationer jag sett, farliga för människor och egendom”

Problemet är 40 år gammalt och det går inte att sätta något slutdatum på det eftersom ingen vet hur många dåliga ventiler som finns kvar därute och var de sitter. LK 580 tillverkades från början av 1980-talet och drogs in 1985, berättar Fredrik Svensson, affärsutvecklare på LK Systems. 

– Låsringen ska säga stopp när man vridit ett antal varv på ventilen, men i de fall den har rostat sönder så tar den inte emot och då kan man fortsätta gänga upp så att allt släpper och hela ventilen far ut, säger han.

– Det är inget fel på konstruktionen, det som tyvärr hände var att en batch av en låsring som inte var rostfri kom ut på marknaden. Det rättades till sedan och vi skickade ut informationsbrev till kommuner och gjorde kampanjer för utbyte under åren men det har ställt till mycket.