Logga in

Värmepumpsprofilens nya företagssatsning

Publicerad
2 aug 2021, 08:00

IVT:s tidigare vd är delägare och styrelseordförande i ett nytt bolag som erbjuder en helhetslösning för geoenergi.

Tektonik Nordic heter det nya systerbolaget till FBB Finspångs Brunnsborrning. Delägare och styrelseordförande i Tektonik är Johnny Wärnelöv, som 1994–2007 var vd för värmpumptillverkaren IVT i Tranås. Bolaget IVT Industrier köptes av Bosch 2004 och bytte 2009 namn till Bosch Thermoteknik AB.

Har börjat koppla upp Sveriges värmepumpar
Internet of things-pionjär går in i värmepumpbranschen

Nu har han utvecklat en solhybrid som kyls med geoenegi
Rörmokaren som specialiserade sig: ”Vi är störst i världen på värmepumpar”

– I dag är värmepumpar en väl etablerad teknik i hela Europa och geoenergi är en stark faktor att räkna med för att minska den globala uppvärmningen. Mitt engagemang i Tektonik är starkt kopplat till FBB som har lång erfarenhet av bergborrning och dimensionering med en djup systemkompetens. Faktorer som är avgörande för att erbjuda en driftsäker anläggning som fungerar över lång tid, säger Johnny Wärnelöv i ett pressmeddelande.

– Jag ser nu fram emot att kunna bidra med min erfarenhet för att utveckla ett starkt företag på den nordiska marknaden.

Tektonik fungerar som en partner för fastighetsägare som vill ha en geoenergilösning. Företaget finns med under hela resan, från förstudie och dimensionering till borrning, installation och driftsättning. Teknik och produkter från Bosch används i lösningarna.

Även uppåt för fastighetsvärmepumpar igen
Högsta försäljningen av bergvärme på tio år

– Våra tillväxtplaner med bolaget är ambitiösa, då vi märker att intresset för bergvärme till större fastigheter växer för varje år. Den utveckling vi sett på villamarknaden sedan 90-talet, med byten av värmesystem till värmepumpar, börjar nu ta fart på allvar även för större fastigheter, säger Tektoniks vd David Johansson.