Logga in

Smart fläkt ska få bort lukt och fukt i villor – men det är svårt att hitta montörer

Publicerad
19 aug 2021, 06:00
| Uppdaterad
18 aug 2021

Ventilationsexperten Jonn Are Myhren har med sitt företag Healthy Homes tagit fram ett fläktsystem för självdragsventilerade hus. Syftet är att förbättra luftväxlingen och motverka problem med fukt i villor.

– Vi jobbar med energieffektivisering för klimatets skull men har sett att energibesparingar ofta gör att inneklimatet blir lidande, säger Jonn Are Myhren, som också är docent i byggteknik vid Dalarnas högskola.

Läs också:
Villa i Falun testar behovsstyrd ventilation

Läs också:
”Ventilationssystemet har dykt upp som en dark horse”

“Healthbox” är en smart fläkt med sensorer som mäter bland annat koldioxid, lukt och fukt i luften och tillåter användaren att styra ventilationen i huset med hjälp av en app. 

– Man drar kanaler upp på vinden där fläkten sitter och då suger den luft från våtrummen när man duschar och från köken när man lagar mat och man kan koppla in sovrummen också, säger Jonn Are Myhren.

– När man suger luften från de här ställena skapar det ett undertryck och det kommer in ny frisk luft in genom fönsterventiler eller väggventiler. Över ett dygn så får vi en effekt där vi ventilerar efter behov.

Det har varit svårt för företaget att väcka intresse hos de större ventilationsbolagen. 

– Det är få som jobbar direkt mot privatpersoner. Branschen är så het nu att alla har stora jobb och mycket att göra, sådana här små jobb är inte intressanta. 

Läs också:
Energieffektivt är inte alltid klimatsmart

– Men till slut kom jag i kontakt med sotare och nu har tre företag i Dalarna, Stockholm och Göteborg börjat med det här. Sotarna är runt i massor av villor och ser problemen med unken lukt och fukt på vindar på grund av släckta skorstenar. Nu har vi kommit igång på det här sättet och det funkar jättebra.