Logga in

”Steget från kriminalvården till försäljning är faktiskt inte så långt”

Publicerad
14 nov 2019, 08:00

Hon är i grunden socionom, men har jobbat både i läkemedelsindustrin, bygghandeln och på ett kommunalt energibolag. Nu är Malin Malmenström tillbaka i VVS-branschen.

Malin Malmenström är ny försäljningsdirektör på Svenska Wavin.

Hon kommer närmast från Umeå Energi där hon var affärsutvecklare. Tidigare har hon varit vd och försäljningsdirektör på Thermotech, haft ledande positioner för XL Bygg Norra samt varit säljtränare på läkemedelsföretaget Pfizer. Hon inledde dock yrkeskarriären inom kriminalvården. 

På åtta år gjorde han Tjust Rör i Västervik till ett superföretag. Nu söker Jacob Johansson nya utmaningar i en annan stad.

Hur fick du det nya jobbet?

– Jag fick erbjudandet genom ett privat meddelande på Linkedin från en Wavinmedarbetare. Vi hade lärt känna varandra i samband med årsmötena på VVS-Fabrikanternas Råd när jag jobbade på Thermotech. 

Vad lockade dig tillbaka till VVS-branschen?

– Jag trivs med att arbeta i konservativa branscher, som ju både bygghandeln och VVS är. Det är ganska trögt utvecklingsmässigt inom VVS-branschen, exempelvis när det gäller digitalisering och internet of things. Däremot är våra kunder och slutanvändare ganska digitaliserade vilket är en utmaning. Det är jättespännande att få vara med på den resan mot en modernisering av branschen. 

Terese Tapper, ny regionchef på GK: ”Om våra medarbetare trivs, spiller det över på våra kunder och därmed på vår lönsamhet”

Vilka andra frågor ligger dig varmt om hjärtat?

– Jag brinner för ledarskapsfrågor och har alltid gjort det. Eftersom jag är socionom i botten har jag en stark drivkraft att utveckla människor. Att se medarbetare växa och bli säkrare i sin roll är häftigt. Jag har jobbat mycket med säljträning i mina tidigare jobb. Då har jag fått uppleva hur nyanställda lärt sig förstå och hantera säljmetodik, presentationsteknik och kundernas behov. 

Vad ingår i ditt nya uppdrag på Wavin?

– Jag har två roller. Som försäljningsdirektör har jag det övergripande ansvaret för hela den kommersiella verksamheten i Sverige. Dessutom är jag säljchef för VVS. Vi har även en säljchef för VA.

Daniel Johansson, ny vd för Sandbäckens Rör i Västerås: ”Det handlar inte bara om att roffa åt sig jobb, utan det ska vara kvalitet på det som vi utför

Du började att arbeta inom kriminalvården, hur drar nu nytta av den erfarenheten?

– Steget till att börja med försäljning är faktiskt inte så långt. I båda fallen handlar det mycket om samtalsmetodik. Inom kriminalvården är det motiverande samtal, att få klienten att själv komma fram till och formulera vad som behöver göras för att åstadkomma en förändring. Det är egentligen precis det som säljteknik innebär, att få kunden att själv inse behoven även om vi förstås hjälper dem på traven. Jag har haft jättestor nytta av min socionombakgrund i alla mina jobb, både när det gäller ledarskap och samtalsmetodik.