Logga in

Kari Kallio: “Kan bli Sveriges fjärde största installatör”

Publicerad
21 jan 2019, 11:11

Veteranen från YIT, Calor och Ramirent ger sitt perspektiv på Ares köp av Kungälvs rörläggeri.

Kari Kallio, tidigare vd för svenska VS-installatören Calor och YIT Sverige, nuvarande Caverion Sverige.

Läs mer: Stor finsk spelare köper Kungälvs Rörläggeri

Varför etablerar sig Are i Sverige?

– Are vill troligen bygga upp en större installationsverksamhet i Sverige och har genom sin ägare Conficap pengarna som krävs. Bakom Conficap står Maarit Toivanen, som tidigare ägde Onninen tillsammans med sin syster. De fick motsvarande över 2 miljarder kronor för försäljningen av Onninen till Kesko 2016.

– Köpet av Kungälvs Rörläggeri är början på det som kanske kan bli den fjärde eller femte största installationskoncernen i Sverige.

Vad är bakgrunden?

– Vi försökte köpa Are flera gånger, både när jag var vd för Calor och YIT Sverige, men de ville aldrig sälja. Jag har nu förstått att installationsverksamheten är betydelsefull i släktens historia och att den därför ligger familjen varmt om hjärtat.

Sandbäckens ägare köper halvmiljardkoncern

Vad krävs för att bygga upp en ny stor och framgångsrik multidisciplinär installatör?

– Jag vet av egen erfarenhet att de största bolagen ofta stelnar till. Entreprenörsandan försvinner och det blir väldigt tjänstemannastyrda organisationer. Verksamheten måste drivas som om det var egna företag på varje ort. Det går inte att skriva instruktioner på huvudkontoret och dela ut som order lokalt. Ett sätt för att skapa engagemang lokalt är delägarskap.

Vad utmärker finskt ägar- och ledarskap?

– Det finns både för- och nackdelar. Finnarna är kända för att vara långsiktiga ägare och att styra verksamheterna ganska hårt. Den finska ledarstilen är lite fyrkantig och oftast fungerar det inte att leda svenska bolag på samma sätt. Du måste känna till hur den svenska arbetsmarknaden fungerar, exempelvis hur du förhandlar med facket som är en stark part i Sverige.

Tysk förlikning kostar Caverion 400 miljoner kronor

Vad är du mest nöjd över under din tid på Calor och YIT?

– Jag lyckades få gänget med mig. Det viktigaste är personalen. Får du med dig den kan du göra vad som helst. Om du får den emot dig blir det ett helvete. Då spelar det ingen roll hur mycket pengar du har eller hur kompetent som styrelsen är.

68-årige Kari Kallio var vd för svenska VS-installatören Calor 1998–2001, YIT Sverige (nuvarande Caverion Sverige) 2001–2005 och Ramirent 2005–2009. Han har i dag flera styrelseuppdrag, bland annat för den snabbväxande maskinuthyraren Renta.

2012–2014 var Kari Kallio ordförande i Comfortkedjan där Kungälvs Rörläggeri ingår som en av de största medlemmarna.