Logga in

”Vi kan limma allt i ett badrum utom handfatet”

Publicerad
17 maj 2021, 07:17

EB Solution AB har sin egen lösning på risken för vattenskador i badrum. Att limma upp saker istället för att borra genom tätskikt.

Urban Bjerge är vd för bolaget som håller till i Mölndal och har utvecklat ett system för att fästa produkter på kakelväggar. Det gör att man inte behöver borra hål i kakel och fuktspärrar. Istället kan sakerna limmas upp. Kunderna är ofta kommunala bostadsbolag.

Läs mer om vattenskador:
17 av 20 godkända tätskikt läcker

Läs mer om vattenskador:
”Fukten sprids långt från duschen”

– Vi tar fram en rostfri platta som vi skär ut i laser sedan limmar man den på kaklet, vi har ett väldigt snabbt lim så efter 30 minuter kan du skruva upp till exempel blandarfästet eller vad du vill. Vi kan limma allt i ett badrum utom handfatet. Allt är för att slippa vattenskador i framtiden. Det är väldigt dyrt att reparera en vattenskada på grund av håltagning. Ofta har det stått och droppat i många år och vattenskadan har blivit stor, säger Urban Bjerge.

Hur länge har ni använt er av det här systemet?

– Jag tog fram det här för tretton år sedan och då var jag först på plan. Ett par kommunala bostadsbolag anammade det direkt och sedan dess har det rullat på. Vi har limmat i upp emot 10 000 badrum bara i Linköping.

Finns det inga nackdelar? Blir det lika hållbart som när man borrat?

– Limmet som vi använder är egentligen ett industrilim med otroligt hög kvalitet. Det gör att det kommer att hålla. Det är klart att jag pratar positivt om det, men det finns så många fördelar. Har du till exempel limmat upp en produkt på fel ställe så kan du mycket enkelt ta bort den. Hade du borrat så skulle du ha borrhålen kvar. Och vi spräcker inga kakelplattor med limmet.

Hur har arbetsmomentet förändrats för montören med den här metoden?

– Rörmokaren behöver bara ta vatten och rent papper för att torka rent på kaklet, allt från oss är rent, sedan mäter hen ut och när hen limmar upp det här så blir det inget borrdamm eller skräp. Det lim som kommer utanför skär man bara bort. Det tar några badrum att komma in i det men sedan går det snabbare plus att man slipper vibrationer och oljud.

Hur har det tagits emot av montörer?

– En del rörmokare är ganska konservativa men de som kommer in i metoden att limma tycker om att det går snabbare.

Läs mer om vattenskador:
”De sämsta installationer jag sett, farliga för människor och egendom”

Vet ni om risken för vattenskador faktiskt minskat med er metod eller inte?

– Nej, det har vi inte gjort någon undersökning om. Men Rise gjorde en undersökning för åtta eller nio år sedan och tittade på orsaken till vattenskador i badrum. Det är oftast i golvet de inträffar och då kom det här med hål i vägg ganska långt ned. Men sedan tittade man på kostnaden för att reparera en vattenskada, då kom håltagning i vägg högst upp. För du ser inte om du har en vattenskada på grund av håltagning och då kostar det väldigt mycket att renovera det.