Logga in

Mässingskunskap samlas i app

Publicerad
24 jan 2020, 10:30

Nu finns utbildningsmaterial om mässing fritt tillgängligt. Det är projektet Cobra – Competens Brass – som ska fylla ett akut behov inom svensk mässingsindustri.

– Kunskapen om mässing är varierande och på ganska spridd nivå. Det är mycket intern upplärning i industrin. Man frågar den som har erfarenhet, plockar lite informationsmaterial här och där, men det finns inte så mycket information som är paketerat om mässing, säger Stefan Heino, Swerim, och projektledare för Cobra.

Stefan Heino

Utbildningsmaterialet har tagits fram tillsammans med företag i industrin som intervjuats för att inventera behoven. De har sedan granskat det framtagna informationsmaterialet

– Företagen har uttryckt intresse att få fram utbildningsmaterial. Det är något som inte har skrivits ned på många år. Det finns lite i den gamla kopparhandboken, men något dedikerat för mässing har aldrig funnits, säger Stefan Heino.

Kompakta ventiler blev succé

En del i projektet var att presentera informationen på annat sätt än traditionellt. För att få större spridning valdes att göra det digitalt och tillgängligt för mobiltelefoner. En app kallad Metallkompetens finns för närvarande för Android men kommer snart också till iOS.

– Tanken är att den ska vara tillgänglig. Appen går att ladda ned och använda gratis som en liten uppslagsbok i fickan. Det går till exempel att hitta vilka direktiv som gäller för mässing i dricksvatten eller hitta mer information om gjutning, säger Stefan Heino.

I appen finns information på olika nivåer för att passa olika grupper, som gymnasium, tekniker och specialister. Den innehåller två paket, Basfakta och Fördjupning, och spänner över allt från metallografi, korrosion, regler och krav till tillverkning.

Blandarfabriken ökar takten

Projektet har fått medel genom en utlysning inom Vinnovas strategiska innovationsprogram Metalliska material. Parterna inom projektet är Swerim, Rise och Lunds universitet. De deltagande företagen är LK Systems, Mattsson Metal, FM Mattsson Mora Group, MMA, Villeroy & Boch Gustavsberg, Nordic Brass Gusum och Esbe.