Logga in

”Vi skapar massor av samhällsnytta varje dag”

Publicerad
14 feb 2020, 09:27

VVS-montörer har stor betydelse i omställningen mot mer cirkulär VA. Det menar Pär Dalhielm, vd Svensk Vatten, som är en av fyra nominerade till nyinstiftade VA-priset.

Priset delas ut av branschinitiativet VA-Fakta som vill öka samhällets kunskaper om vatten och avlopp. Bakom initiativet står Svenska Rörgrossistföreningen, VVS-Fabrikanternas Råd och Maskinentreprenörerna. Prisutdelningen sker under internationella vattendagen 22 mars.

De fyra nominerade är Borgholm Energi, Mälarenergi för barnboken Frans och Fias vattenäventyr, projektet Circular Water Challenge och så Pär Dalhielm, vd Svensk Vatten.

Vad tänkte du när du såg din nominering?
– En sak jag hört ofta i branschen är att vi är som bäst när vi inte märks, för det är då allting funkar. För mig är det tvärtom. Vi skapar massor av samhällsnytta varje dag – rent vatten och biobränsle. Det är klart att vi ska berätta om det, och om den stora strukturomvandling av hela VA-området som vi är mitt uppe i. Därför känns det roligt att bli nominerad med motiveringen att jag bidragit till just det – berätta om vad vi gör.

Läs mer: ”Världens rörmokare har en viktig roll”

Du har bland annat spridit kunskap om hur Agenda 2030 är kopplad till VA-frågor. Varför är det viktigt?
– Bra vatten och avlopp är avgörande för flera av de globala målen. Utan detta blir det ingen fungerande vård eller skola i många länder. Även i Sverige är VA en rättighetsfråga. Klarar vi vattenförsörjning till samma kvalitet och kvantitet i hela landet? Är det okej att taxan kan vara flera gånger högre i en kommun än i en annan?

Sanitet ingen självklarhet: Över 4 miljarder saknar trygg toalett

Stora skillnader i pris: Fem gånger dyrare vatten i Ockelbo än i Solna

Vilken betydelse har VVS-montörer för att säkra rent vatten och bra avlopp i framtiden?
– De har stor betydelse, exempelvis i omställningen mot mer cirkulära och vattensnåla lösningar. Det är montörerna som tittar slutkunderna i ögonen. Därför är installatörer superviktiga ambassadörer för innovativ teknik.

Behövs ny teknik: Ny IMD-teknik gör det lönsamt att spara vatten