Logga in

Här är frågorna som du kan förvänta dig inför intervjun

Publicerad
8 nov 2019, 10:12

Förbered dina resonemang – bland annat kring det som ser mindre bra ut i ditt cv. Det anser coachen Emma Pihl.

Varför har du sökt det här jobbet?” Det är ofta den första frågan – och om du har vridit och vänt på svaret innan själva intervjun så kommer formuleringarna flyta bättre. Det menar Emma Pihl, karriärcoach med lång erfarenhet av att hjälpa folk att lyfta fram sina bästa sidor.   

– Om man tänker samtidigt som man svarar så trasslar man in sig mer, säger hon. 

Läs mer: Lämna intervjun med stil – ett bra sista intryck ökar dina chanser

Det lönar sig alltså att göra lite förarbete, att öva sig på att berätta vad man kan och vad man vill. Man behöver inte iscensätta en intervju hemma – det hela kan vara ganska avslappnat.  

– Det ger mycket att helt enkelt resonera kring sin karriär och sina val med sina vänner. De kan ofta fylla i med saker man kanske inte tänkt på själv, säger Emma Pihl. 

Läs mer: Fem frågor du ska besvara i ansökningsbrevet

 En viktig sak att ha redo är konkreta exempel. När visade man att man var initiativrik, driven eller flitig?
Genom att berätta om hur man förändrade någonting eller gjorde klart ett projekt före utsatt tid minimerar man utrymmet för tvivel. Den som bara säger att den är effektiv blir däremot lätt ifrågasatt. 

– Bara ord betyder ingenting, säger coachen. 

Läs mer: ”Många lägger upp meritförteckningen helt fel”

De förberedda resonemangen bör också täcka in de saker som man eventuellt skäms över i cv:t. Kanske undrar ingen om en ”för kort” anställning – men om frågan kommer så gäller det att ha svar. 

– Alla vet att det kan bli fel, så lär dig berätta varför det inte fungerade. Stämde arbetsbeskrivningen inte med uppgifterna? Var ledarskapet helt fel för dig? 

 Emma Pihl tipsar om att beskriva vägen till det här jobbet som en röd tråd man följt – att använda storytelling. Det kan handla om hur man var intresserad av ett visst område redan i skolan, att man sedan gjorde en avstickare men har hittat tillbaka – och nu vill ge sig in på den här banan. 

– Intervjuaren vill inte bara att du ska se på detta som ett jobb, utan jobbet, säger hon.  

Läs mer: Här är VVS-montör ett bristyrke – och här är det det inte

När intervjun är slut är det bra att tyst kolla av – fick jag fram det jag ville? 

– Det går bra att säga att man vill passa på att flika in en sak. Oavsett hur bra du är så är det är inte säkert att intervjuaren ställer rätt frågor, säger Emma Pihl.  

FAKTA

Om du inte får jobbet

Kom ihåg att:

Du fick viktig övning och mer erfarenhet.

Genom intervjuer bygger man sitt nätverk.