Logga in

Gör om och gör rätt

Publicerad
28 maj 2018, 13:06

Nej, det är inte ni som ser dubbelt. Och det är inte heller vi som råkat publicera samma artikel två gånger. Det handlar helt enkelt om att få det man har beställt, skriver VVS-Forums Eva-Maria Fasth i den här krönikan.

.

Eva-Maria FasthTänk dig att du beställer ett par jeans över nätet. Du har fyllt i att du vill ha ett par Levis, men det som finns i paketet från posten är ett par jeans av det mindre kända märket Chief.

Ungefär så har det gått till i de två fallen som VVS-Forum nu skrivit om, fast det naturligtvis handlar om mycket mer pengar när det gäller värmepumpar.

65-åriga Tora (vi kan kalla henne så) i Gällivare beställde en Panasonic-värmepump av ett E-handelsföretag. Men pumpen som installerades var av märket LG.

Läs mer: Skulle få en Nibe-värmepump – fick en Comfortzone

Hon skickade då ett mail till bolaget där hon skrev att om hon skulle ha en värmepump så ville ha en Panasonic. Trots detta dök en installatör upp i Toras bostad och började installera en luftvärmepump av märket LG.

I det andra fallet är det Ahmed, 43 år, som gjort sitt livs investering. Ett helt nybyggt hus i två plan i Upplands Väsby där det bland annat ingick en frånluftvärmepump av märket Nibe. Allt enligt avtal med det välrenommerade byggföretaget.

Läs mer: Beställde en Panasonick – fick en LG

Men när Ahmed förväntansfullt låste upp dörren till sin nya bostad och gick husesyn upptäckte han att värmepumpen inte var en Nibe, utan av märket Comfortzon.

I bägge de här fallen har kunderna, Tora och Ahmed, gått vinnande ur tvisten. Allmänna reklamationsnämnden, ARN, rekommenderar såväl E-handelsföretaget som byggbolaget att göra om och göra rätt.

Läs mer: ”Värmepumpfyndet fungerade bara i några månader”

E-handelsbolaget rekommenderas att betala tillbaka 4 000 kronor till Tora, samma summa som hon fick skjuta till för den LG-värmepump hon inte vill ha. Och byggbolaget rekommenderas att installera en Nibe-frånluftvärmepump hemma hos Ahmed.

VVS-Forum kommer fortlöpande att rapportera från beslut av ARN. Vi får bara hoppas att just den här sortens tvister, där kunderna inte får den värmepump de vill ha, lyser med sin frånvaro framöver.