Logga in

De är byggsektorns hetaste bolag

Publicerad
24 maj 2018, 09:31

Jättarna sväljer de små bolagen. Och det är en viss typ av bolag som är intressanta för riskkapitalisterna.

Det började redan för 20 år sedan då riskkapitalet kom till installationsbranschen. Små och medelstora bolag slukades snabbt av jättarna. Sen har det bara fortsatt.

Det är som i fotboll: När det kommer fram en talang så är jättarna där med kontrakten framför näsan på den unge bolltrollaren. Klubbarna har järnkoll på vilka som finns att värva och håller kontakten med dem.

På samma sätt kartlägger en del stora installationsföretag marknaden för att hitta uppstickarbolag med utvecklingspotential.

Ett talande exempel: Vår reporter Klas Sörbo hade nyligen upptäckt ett intressant företag, VVS-kraft i Järfälla, som under flera år visat en lönsamhet långt över branschsnittet.

Det var inte bara Klas Sörbo som upptäckt det. Reportaget hade inte ens hunnit publiceras innan det fick skrivas om – Instalco hade nämligen köpt upp bolaget.

Jättarnas skäl till förvärvsjakten kan vara olika. En del vill bredda sitt erbjudande, bli multidisciplinära som det heter. Andra vill kanske komma åt kompetent personal, eller så ser de tydliga möjligheter till att effektivisera. Kanske kan den lilla VVS-firman med god lönsamhet bli ännu mer lönsam med det stora bolagets system och arbetssätt.

Men det kan också vara så att bolag söker tillväxt för tillväxtens skull. Att växa organiskt vill många också men det är svårt att göra det för snabbt – det ger till exempel stora utmaningar när det gäller att rekrytera VVS-montörer, arbetsledare och högre chefer.

Börsen och riskkapitalet driver på tillväxttrenden. Bravidas koncernchef Mattias Johansson sa nyligen i en intervju att det har varit för mycket tillväxtfokus i branschen, det borde vara coolare med lönsamhet.

Men Bravida finns fortfarande med bland bolagen som letar nya förvärv – precis som en rad andra storbolag på ett sätt som vi inte alls ser bland de stora byggentreprenörerna till exempel.

Installationsbolagen är byggsektorns hetaste företag.

Missa inte vår stora genomgång av förvärvsjakten: Riskkapitalister driver uppköpsvåg