Logga in

Snabbväxande ventilationsföretag ska rekonstrueras

Publicerad
4 apr 2018, 10:05

En Stockholmsbaserad ventilationsinstallatör med 40 anställda och verksamhet i stora delar av landet ska rekonstrueras.

Ventulus Norden har beviljats rekonstruktion av Stockholms tingsrätt. Mats Emthén på Advokatfirman Carler i Stockholm har utsetts till rekonstruktör.

Ventulus startades 2015 och bedriver installations- och serviceverksamhet inom ventilation och värmesystem. Verksamheten drivs under varumärket Ventus Norden. Representation finns på över 30 svenska orter enligt årsredovisningen för det brutna räkenskapsåret 2015/2016. 

Läs mer: Rekonstruktionen av Stockholmsinstallatör misslyckades

Under 2016 växte bolaget från tre till 50 anställda och omsatte ungefär 24 miljoner kronor. Bolaget växte ur sina lokaler och flyttade till nya i oktober 2016.

I slutet av 2016 påbörjades flera projekt med en större kommersiell kund. Ventulus anställde då ytterligare tio personer för att klara leverans och administration av uppdragen.

I mitten av 2017 ”uppstod problem” med den kommersiella kunden och samarbetet avbröts. Ledningen i Ventulus gjorde till följd av avbrottet nedskärningar och omställningar av verksamhten.  Samtidigt gjordes satsningar på att öka försäljningen.

Under hösten 2017 startade en av de tidigare delägarna i Ventulus, konkurrerande verksamhet. Det har bidragit till den negativa utvecklingen för bolaget, enligt Ventulus.

Läs mer: Ännu en ventilationskonkurs i Stockholm

Bolaget har inte lyckats parera de minskade intäkterna med motsvarande kostnadsminskningar för att kunna undvika en rekonstruktion, uppger Ventulus.

2017 omsatte bolaget 36,8 miljoner kronor med ett preliminärt negativt resultat på 2,2 miljoner. Ventulus har i dag 40 anställda.

Enligt en preliminär rekonstruktionsplan kommer lönsamhet kunna nås i år. Det handlar både om ökad försäljning samt kostnadsbesparingar, främst genom lägre lokalkostnader och kostnader för leasade fordon.

För att rekonstruktionen ska lyckas krävs samtidigt ett offentligt ackordsförfarande. Ventulus har skulder på totalt cirka 7,4 miljoner kronor och tillgångarna beräknas till 5,3 miljoner. Summan av de prioriterade skulderna är 2,3 miljoner kronor. 

Läs mer: Halländsk installatör gick inte att rädda

Leverantörsskulderna utgör drygt 1 miljon kronor. Bland borgenärerna ingår Ahlsell, Bevego, EBM-papst, Lindab, Swegon och Systemair.