Logga in

Nu byggs Nordens högsta byggnad

Publicerad
18 jan 2018, 09:15

Nu startar bygget av Karlastaden och Karlatornet i Göteborg. Med 245 meter och 73 våningar kommer tornet att bli Nordens högsta byggnad – ett fantastiskt projekt, menar installatören som också ska projektera installationerna.

Det är Bravida som står för projektering, kalkylering och planering av alla installationer i Karlatornet i samverkan med byggherren Serneke. Avtalet omfattar arbetet i projekteringsfasen med intentionen att samarbetet leder till att Bravida får ansvaret för alla installationer.

Anders Ahlquist

– Det är ett fantastiskt projekt och det ska bli jättespännande att få vara med och utveckla det, säger Anders Ahlquist, divisionschef för Bravida, division Syd, till VVS-Forum.

Det är samtidigt ett stort och komplext projekt, menar Anders Ahlquist. Men genom att Bravida är med och projekterar alla installationer i tidigt skede ska det ge goda förutsättningar för bra lösningar för beställaren. Bravida tar nu fram organisationen för projektet.

– Vi ska få till det så bra som möjligt – använda senaste tekniken och rätta metoderna. Det är mycket logistik och få till den utmaningen, att jobba på rätt sätt och rätt tempo, det är viktigt, säger Anders Ahlquist.

LÄS MER: Bravida satsar österut

Tornet kommer att byggas i flera etapper och Anders Ahlquist kan inte nu säga hur mycket personal som kommer att krävas under entreprenaden.

– Det gäller att ha rätt resurser och kapacitet, för det kommer att bli ett stort projekt. Vi har erfarenhet av många stora projekt, det finns i och för sig inget så högt projekt i Norden. Men Facebook-projektet är stort och liknande, vi har även byggt Clarion Hotel Post i Göteborg där Bravida utförde alla installationer.

Karlatornet är starten på ett helt nytt område i Göteborg. Tornet blir med sina 245 meter och 73 våningar Nordens högsta byggnad. När byggnationen är som mest intensiv kommer det att växa med cirka en våning i veckan. Den nya skyskrapan ska innehålla cirka 590 lägenheter i den övre delen och ett hotell med 350 rum i den undre.

Tornet är ritat av arkitektfirman Skidmore, Owings & Merrill som ligger bakom några av världens högsta och mest spektakulära byggnader, exempelvis Burj Khalifa i Dubai och One World Trade Center i New York. Den danska arkitektbyrån Entasis är ansvariga för utformningen av Karlastaden.