Logga in

”VVS-företag kan stå och falla med administratören”

Publicerad
21 nov 2017, 19:54

Bakom varje framgångsrikt VVS-företag finns en multikompetent administratör, som likt spindeln i nätet håller i alla trådar på företaget. Där av namnet på organisationen som samlar administratörer på VVS-företag i Stockholm – Spindelnätet.

Ett typiskt VVS-företag är ett småföretag med fyra – fem anställda, varav en administratör som ofta fungerar som allt-i-allo.

Denna person är nästan alltid en kvinna som ofta är ensam om att sköta all administration, köpa mackor och mjölk till kaffet, hålla i kundkontakter och köra truck.

Hon lyfter VVS-företaget

En direkt effekt av nätverket är att administratörerna har blivit mer uppmärksammade och mer medvetna om sin betydelse sen Spindelnätet startade 2009.

”Vi vill lyfta fram den här ofta förbisedda yrkesgruppen som ibland är en outnyttjad resurs. Det handlar om personer med helikopterperspektiv, som ser hela företaget och som med framförhållning kan planera verksamheten.”

Ylwa Glismann, Installatörsföretagen

Det menar i varje fall Ylwa Glismann, företagsrådgivare på Installatörsföretagen i Stockholm och samordnare av Spindelnätet.

Nätverk mot sexuella trakasserier på gång i installationsbranschen

– Vi vill lyfta fram den här ofta förbisedda yrkesgruppen som ibland är en outnyttjad resurs. Det handlar om personer med helikopterperspektiv, som ser hela företaget och som med framförhållning kan planera verksamheten, förklarar hon och tillägger:

– På vår första träff kallade de flesta sig för ”kontorister” eller ”allti-i-allo”. De hade en ganska nedvärderande syn på sig själva. I dag upplever jag att de här kvinnorna – för det är nästan alltid kvinnor det handlar om – är stolta och engagerade. De förstår vad de betyder och har en medveten vilja och glädje i att bidra till företaget.

Hon bryter manlig dominans

– Styrelsen i VVS Företagen i Stockholm förtjänar en eloge för att de tilldelat resurser till den här verksamheten. Jag vet inte hur det blir framöver, men förhoppningsvis kan vi få ihop administratörer från både elinstallatörsföretag och VVS-bolag, säger Ylwa Glismann.

FAKTA/Spindelnätet

Startade: 2009, initiativtagare Ylwa Glismann, företagsrådgivare på VVS Företagen i Stockholm.

Medlemmar: Ett 70-tal administratörer, varav 90 procent är kvinnor, från VVS-företag i Stockholm.

Syfte: Att stärka självkänslan hos en ofta förbisedd yrkesgrupp och höja kompetensen genom föreläsningar med mera.