Logga in

”Rörmokare är det bästa man kan vara”

Publicerad
5 aug 2020, 12:01

Han har arbetet som rörmokare i snart 70 år och är fortfarande i full gång. Den sociala kontakten som jobbet ger är svår att mista, tycker han.

Hallå där rörmokaren Kalle Lundborg, 82, i Överstbyn utanför Boden, som vägrar gå i pension.

Varför fortsätter du att arbeta?

– Så är det när man bor på landsbygden, då får man hålla igång så gott det går. Jag har ju jobbat som rörmokare i nästan 70 år så folk här på bygden är vana vid att få hjälp av mig. Jag och min bror Stig började med rörmokeri på sommarloven på pappas rörfirma. På den tiden var vi 6–8 man. Sen dess har jag arbetat som VVS-montör på Lundborgs Rör i Överstbyn.

Det var inte bättre förr, enligt pensionerade rörmokaren Johnny Eriksson, 72

Vilka jobb gör du?

– Jag gör allt inom VVS och har två anställda och min yngsta son som hjälper till ibland. Jag har lite problem med fötterna, så kallad droppfot, så det är besvärligt att gå på stegar, men då kan de andra rycka in.

Var har du arbetat?

– Vi far runt i hela Norrbotten, men jag brukar säga att vårt område är omkring 20 mil, från Gällivare ner till sista huset vid Råne Älv. Damen som bor i det huset ringer alltid hit, hon är en av våra stamkunder.

VVS-montören Oscar Sjöberg sjunger om corona

Vilket är det bästa med VVS-jobbet?

– Det är den sociala delen. Man vill ju ha den här kontakten med folk och den är väldigt viktig. Har man mindre att göra en dag och inte träffar så mycket folk, så saknar man den sociala kontakten.

Vad gör du just nu?

– Det är många som köper sommarstugor här uppe, så det blir mycket arbete med VVS-installationerna i fritidshusen. Det handlar mest om vatten- och avloppsjobb. Sen ska ju badrummen alltid göras om.

VVS-montören som jobbar inför publik

Har du satt någon deadline för när du ska sluta arbeta?

– Pojkarna (sönerna) tycker att jag ska sluta. Men jag fortsätter så länge jag har hälsan. Jag får träffa så mycket folk och det är väldigt roligt. Att vara rörmokare är det bästa man kan göra.