Logga in

Höga installationer i Luleå

Publicerad
30 nov 2017, 06:00

Assemblin står för samtliga installationer när Luleå får 126 nya lägenheter i ett 15 våningar högt landmärke. Byggnaden ska uppfylla kraven för Miljöbyggnad silver.

Hösten 2019 ska Luleås siluett berikas med ett nytt landmärke i form av ett 15 våningar högt bostadshus på området Varvet. Huset, som ritats av Tirsén & Aili arkitekter, får 126 lägenheter och gatuplanet etablerar Coop områdets första livsmedelsbutik – med miljöprofil.

Nio av lägenheterna tillkommer genom att den intilliggande kontorsbyggnaden byggs ut med ett nytt våningsplan. Ovanpå det ska det byggas en våning med bastu/relax och konferensavdelning.

Projektet bedrivs som en totalentreprenad av Selbergs Entreprenad, som valt Assemblin som installationspartner.

– Assemblins engagemang och multidisciplinära förmåga var, tillsammans med ett attraktivt pris och den trygghet företaget förmedlar, avgörande för vårt val. Den starka lokala förankringen och närvaron är också en styrka, säger Ulf Lindqvist, regionchef Selbergs Entreprenad, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Byggprojekt mitt i Stockholm beräknas ge 50 000 nya jobb

Assemblin har totalansvar för projektering och installation av VS, ventilation och el. Även styr och regler, samt lösning för mätning av använd el och varmt och kallt vatten, ingår i uppdraget. Ordervärdet uppges inte.

Utmaningarna i projektet är främst det nya husets storlek, liksom anslutningen till en befintlig huskropp. Dessutom är som alltid klimatet vintertid något att ta med i beräkningen, menar Assemblin.

– I ett sånt här projekt är det helt klart en styrka att vi har en egen konstruktionsavdelning inom företaget. Det blir särskilt tydligt nu när delar av installationerna ska gjutas in i byggnaden, säger Erik Olsson, filialchef Assemblin VS.

Alla installationer ska anpassas till Coops miljöprofilerade butik och byggnaden ska som helhet certifieras enligt Miljöbyggnad silver.

För byggherren, bostadsbolaget Galären, är miljö- och hållbarhetsfrågorna prioriterade.

– All vår nyproduktion av bostäder ska klara kraven för Miljöbyggnad silver. Vid ombyggnation och renovering strävar vi efter att bygga så att vi uppnår en energiförbrukning som är 25 procent lägre än BBR- och Greenbuildingkraven, säger Magnus Bjuhr, projektchef och vice vd på Galären.

LÄS MER: 29 VVS- och bygg-företag bland Sveriges största företag

Solpaneler ska placeras på taken och användas som räcken på balkongerna. Coops överskottsvärme kommer att återvinnas och taken på cykelgarage och andra gårdsbyggnader kommer att täckas med Sedum. Täckningen bidrar även till att avlasta kommunens dagvattensystem genom den fördröjning som naturligt bildas.